Syrische vluchteling bouwt nieuw leven op in Roeselare

© STEFAAN BEEL
Redactie KW

In 2013 besloot Naeim Kassar (36) Syrië te laten voor wat het was en een nieuwe toekomst op te zoeken in België. Ondertussen spreekt de man vloeiend Nederlands, werkt hij bij Albert Heijn in Roeselare én geeft hij zwemles aan andersvalide kinderen.

Naeim Kassar is afkomstig van de Syrische stad Aleppo, die door de burgeroorlog nagenoeg helemaal in puin ligt. “Jaren van oorlog hebben ervoor gezorgd dat mijn vaderland volledig vernield is”, zucht Naeim, die momenteel in een klein, maar gezellig appartementje in de dorpskern van Koolskamp woont.

Samen met zijn broer George nam Naeim het vliegtuig richting België en belandde hij in Antwerpen. “Mijn eerste kennismaking met dit land was goed”, zegt hij. “Alleen de taal. Die was aanvankelijk aartsmoeilijk. Gelukkig sprak ik Engels en kon ik me overal verstaanbaar maken. Ik besloot wel meteen Nederlandse les te volgen. Als je je ergens goed wil voelen, moet je de lokale taal spreken.”

Albert Heijn

In februari 2014 kwam Naeim aan in Koolskamp, waar hij nu al twee jaar woont. “Toch iets anders dan Brussel of Antwerpen”, glimlacht hij. “Maar ik voelde me hier meteen thuis. Via de Werkwinkel en het OCMW van Ardooie kwam ik uiteindelijk bij de supermarkt Albert Heijn in Roeselare terecht. Op 30 augustus 2015 ging ik er van start en na twee weken stage kon ik er ook definitief aan de slag”, zegt Naeim fier.

En dat Naeim ondertussen perfect geïntegreerd is, bewijst zijn engagement als vrijwilliger bij Boas vzw, een Kortrijkse organisatie die zich inzet voor andersvalide kinderen. “Op die manier heb ik mijn nieuwe leefomgeving pas écht leren kennen. Dat moet ook, want mijn doel is om hier een nieuwe toekomst op te bouwen. En daar ben ik volop mee bezig”, besluit Naeim Kassar. (Philippe Verhaest)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode editie Roeselare.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier