Studenten verpleegkunde Vives willen collega’s en personeel laten stoppen met roken

Redactie KW

Op maandag 20 oktober houden ze een gezondheidscampagne in de campus Oostende, en op dinsdag 21 oktober in de campus Brugge.


Vanuit het preventieve gezondheidsbeleid wordt vanuit de Vlaamse overheid aan 6 gezondheidsdoelstellingen gewerkt. Eén hiervan is het verminderen van tabak-, alcohol- en druggebruik tegen 2015. Ook studenten verpleegkunde dienen ruime aandacht te besteden aan preventieprogramma’s, sensibilisering en voorlichting. Dit behoort tot één van de competenties die een student verpleegkunde dient te behalen bij het finaliseren van de opleiding.

De studenten zullen er folders en flyers uitdelen en affiches uithangen, een visual display toont welke schadelijke stoffen een sigaret bevat. Een rookrobot toont de effecten van roken op de longen. Een ‘lunglife meter’ geeft de longleeftijd weer en de fysieke veroudering van de longen door het roken. In de campus Brugge wordt men via een zelfgemaakt rad waarmee gadgets te winnen zijn, aangezet om de lunglife test uit te voeren. In campus Oostende kunnen ze deelnemen aan het rookstopspel en eveneens gadgets winnen.

Daarnaast lopen enkele studenten rond met een tablet om testen af te nemen: een nicotineverslavingstest, een lichaamsscan en een test om aan te tonen hoeveel geld je kan besparen door te stoppen met roken. Verder worden cartoons, resultaten van een enquête en enigszins shockerende beelden vertoond. Aan een infostand kan men terecht voor informatie over sessies rond rookstop door een tabakologe, die de dienst studentenvoorzieningen van Vives in november en december organiseert.

De studenten hopen via een enthousiaste, laagdrempelige weg hun eigen ‘peergroup’ te kunnen sensibiliseren en motiveren tot rookstop.