Student interieurarchitectuur ontwerpt centrale ontmoetingstafel voor wijkbewoners

Redactie KW

De bewoners van het beluik zijn erg opgezet met het resultaat, want zo’n tafel wekt het samenhorigheidsgevoel op.

De 21-jarige Jelke Soenens uit Aalbeke studeert interieurarchitectuur aan Sint-Lucas in Gent. “In het kader van ons eindwerk kregen we een foto van een bestaande Gentse gevel. In mijn geval was dat een pand van 8 op 20 meter dat leegstond. We mochten ofwel met dit gegeven verder werken ofwel op zoek gaan naar een nieuwe site, eventueel een arbeiderswijk”, vertelt ze.

Praten en discussiëren

Zo besloot Jelke om aan de slag te gaan met het Sint-Annabeluik in Kortrijk. Haar eerste idee bestond erin een thuis te maken met de bewoners in een leegstaand pand. “Zij hadden het over de cohesie van weleer, toen er geen overlast was en mensen nog samenkwamen. Bewoner Ronny vertelde dat hij vroeger zijn tafel buitenzette om zo in contact te komen met buren en andere omwonenden”, aldus Jelke. “Dat idee vond ik erg boeiend. Een tafel dient niet alleen om aan te eten, je kan er ook aan praten en discussiëren. Het object creëert een samenhorigheidsgevoel.”

In de kerstvakantie werd de tafel gerealiseerd. Jelke kreeg naast hulp van de bewoners van Overlei ook steun van haar ouders. “We gebruikten gevonden of gekregen hout en keerden zo volledig terug naar de basis”, vervolgt ze. “Het model van de tafel is het resultaat van collectief denkwerk. De bewoners hebben ons erg veel geholpen.

(EDB-foto EDB)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad van vrijdag 9 januari