Strengere identiteitscontrole voor vluchtelingen in Sijsele

© BELGA
Redactie KW

De vluchtelingen die verblijven in het opvangkamp van Sijsele moeten voortaan een strengere identiteitscontrole ondergaan.

Dat meldt burgemeester Joachim Coens (CD&V) maandag na een vergadering met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Jambon en Francken brachten maandag een kort werkbezoek aan het opvangkamp in Sijsele. Daar ging een vergadering aan vooraf. “Er is gesproken over de tijdelijkheid, het aantal en de nabestemming. Zo werd vastgelegd dat het aantal asielzoekers in Sijsele niet zal stijgen en op 500 zal blijven”, aldus Coens. “Ook onze politiediensten waren aanwezig. We hebben gevraagd voor een tegemoetkoming van de federale politie omdat dit kamp zorgt voor de nodige druk op onze diensten.”

Badge met foto

Er zal ook meer identiteitscontrole komen. “Sinds dit weekend is er al extra security aanwezig en de vluchtelingen zullen ook een badge met een foto krijgen. Op die manier kunnen we asielzoekers die zich buiten het kamp begeven sneller identificeren”, vertelt Coens. De burgemeester erkent dat het kamp de jongste dagen niet al te best in beeld verscheen. “We worden uiteraard met een vergrootglas gevolgd en er is veel te doen in de media en op sociale media, maar dat wordt vaak opgeblazen. Zo zorgden twee onrustmakers vorige week voor wat ophef over het eten, maar die zijn inmiddels weg. We werken ook hard aan maatschappelijke oriëntatie, zodat we de vluchtelingen de streek en de gewoonten beter leren kennen”, besluit hij.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier