Straks gratis wifi op Grote Markt van Diksmuide

Redactie KW

Vanaf maandag 13 juni is er op de Grote Markt van Diksmuide gratis wifi aanwezig. Infrax plaatste de voorbije dagen een installatie in Diksmuide die ervoor zorgt dat je gratis op het internet kan.

Vorig jaar lanceerde netbedrijf Infrax een voorstel aan 91 Vlaamse gemeenten om publieke wifi aan te bieden. Op het glasvezelnetwerk van Infrax kunnen technische installaties geïnstalleerd worden voor wifi. Diksmuide besloot meteen om in te stappen. Naast Diksmuide zijn er proefopstellingen geplaatst in Torhout, Diest, Genk, Hasselt en Neerpelt. Publieke wifi stelt iedereen in staat om op het internet te surfen, te chatten, en te mailen. Dat is alvast een voordeel voor de gebruikers en een extra troef voor het toeristische hart van de stad.

Win-winsituatie

Maar publieke wifi verzamelt tegelijk ook heel wat informatie over het publiek dat zich in de wifi-zone bevindt. Hoeveel volk komt er voorbij op elk moment? Hoe lang blijven mensen gemiddeld op dezelfde drukke plaats? Een paar voorbeelden van data die automatisch kunnen gegenereerd worden door de wifi-installaties. “Een gemeente kan deze gegevens zeker gebruiken om de beveiliging te verbeteren of de verkeersstromen efficiënter te organiseren“, aldus burgemeester Lies Laridon. “Meer nog, publieke wifi kan ons nuttige informatie opleveren voor onderwijs, het parkeren, het aansturen van (slimme) verlichting enzovoort. Publieke wifi speelt een belangrijke rol, nu en in de toekomst.”

De wifiverbinding heet ‘Free Wifi Diksmuide’. Aanmelden doe je gratis aan de hand van je Facebookprofiel of aan de hand van een sms-code. Het netwerk is beschikbaar over de volledige Grote Markt, inclusief alle terrassen van de omliggende horecazaken.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier