Straks geen vuurwerk op Tobbedansen door de droogte?

De kans is groot dat Tobbedansen, één van de grootste evenementen van Zulte en de Leiestreek, het dit jaar zonder vuurwerk moet stellen. © MVW
Redactie KW

Burgemeester Simon Lagrange (Open Zulte) volgt de hitte-evolutie op de voet en dat brengt maatregelen met zich mee: de fontein op het dorpsplein in Machelen is buiten werking en buitendiensten van de gemeente krijgen een aangepast uurschema. Mogelijk volgt er ook geen vuurwerk tijdens Tobbedansen.

De warme en droge zomer noopt de Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers tot maatregelen om waterverspilling tegen te gaan. Toestanden zoals in 1976 lijken nog veraf maar voorzichtigheid is geboden. Sinds 27 juli is er een nieuw besluit waardoor het verboden wordt om water te gebruiken voor minder dringende zaken.

Een zwembad is de ideale afkoeling in deze tijden, helaas is het vanaf nu verboden om particuliere zwembaden van meer dan 100 liter te vullen. Ook die stoffige auto wast u beter met emmer en spons want afspuiten mag niet meer. De maatregelen gelden zowel voor leidingwater als voor regenwater, voor zover u er nog voor handen heeft. Het besproeien van (gras)velden en tuinen mag enkel nog tussen acht uur ‘s avonds en acht uur ‘s morgens en alleen met niet-leidingwater.

Fontein

Het besproeien mag volgens de richtlijnen enkel ‘binnen het kader van de normale activiteiten van land- en tuinbouwondernemingen. een verdord gazon laat je dus voor wat het is.

“Voor Zulte zijn ook al enkele maatregelen getroffen”, aldus burgemeester Lagrange. “Zo is de fontein op het dorpsplein van Machelen buiten werking gesteld. Deze vult zichzelf immers niet bij. Daarnaast is het aan alle buitendiensten van de gemeente, zoals de groendienst en de technische dienst, toegestaan om te werken van 6 uur ‘s morgens tot 15 uur. Ze kunnen naar huis voor de warmte haar hoogtepunt bereikt. Het gemeentebestuur trakteerde hen ook al eens op een ijsje.” De grootste bezorgdheid van burgemeester Simon Lagrange (Open Zulte) is het algemeen verbod op vuurwerk. “Door de aanhoudende droogte is ook het risico op brand verhoogd. Het eerstvolgende vuurwerk is gepland voor Tobbedansen, dat plaatsvindt het eerste weekend van september. Het is nog veraf maar we hopen toch dat het vuurwerk daar niet afgelast moet worden door de droogte”, besluit de burgemeester. (JF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier