Straks (eventjes) Twin Towers in Kortrijk

Redactie KW

Vanaf midden 2015 rijst er naast de oude Collegetoren een nieuwe woontoren op. Midden 2017 moet deze woontoren af zijn.

Voor het project van de ‘nieuwe Collegetoren’ slaan bouwgroep Van Roey, Koramic Investment Group de handen in elkaar en krijgen de samenwerking van het Guldensporencollege en stad Kortrijk. Architect van de woontoren is de gerenommeerde Philippe Samyn, die onder meer het nieuwe gebouw voor de Europese raad ontwierp.

“In ben opgegroeid langs de Leie”, vertelt Philippe Samyn. “Als kind vond ik het fantastisch om te kijken naar de reflectie van het water en naar de hemel, die voortdurend veranderde. Die reflectie heb ik in de collegetoren willen vatten: licht is ontzettend belangrijk. Ook van belang is de leefbaarheid. Daarom heb ik die grote glaspartijen en de grote terrassen voorzien.”


De nieuwe Collegetoren, wat trouwens een voorlopige naam is, zal 66,2 meter hoog zijn en 20 bouwlagen tellen. De bovenste verdieping wordt een grote loft. “In totaal zijn er 68 flats voorzien”, aldus Christian Dumolin van Koramic. “De kleinste flats zullen 90 vierkante meter groot zijn en standaard afgewerkt zijn. Al is ‘standaard’ bij ons eigenlijk meer dan standaard. Alles wordt maatwerk en het is bijvoorbeeld ook mogelijk om een halve of hele verdieping te kopen en daar één woongelegenheid van te maken.”

Straks (eventjes) Twin Towers in Kortrijk


Onder de toren komt een ondergrondse parking voor de bewoners. Bovengronds komt een parkeergelegenheid voor bezoeker. Het hele project kost een goede 20 miljoen euro en zal medio 2015 van start gaan. De bouwwerken zullen naar schatting twee jaar duren.

Twin Towers

Tijdens die periode zal de oude Collegetoren worden afgebroken, wellicht in het najaar van 2016. “De oude toren kan nog niet worden afgebroken omdat er een internaat in is gevestigd”, aldus Denis Buysschaert namens Guldensporencollege. “Volgend jaar start de bouw van een nieuw internaat op de campus Plein en dat zal een jaartje duren.” Het ziet er met andere woorden naar uit dat Overleie in Kortrijk straks tijdelijk zijn eigen Twin Towers zal hebben. (AXV)