Storm van Joodse kritiek op bekroonde cartoon van Torhoutenaar O-Sekoer

Luc Descheemaeker met rechts boven zijn hoofd de controversiële cartoon. © Foto JS
Johan Sabbe

De cartoon waarmee Torhoutenaar Luc Descheemaeker, alias O-Sekoer, in mei in de Iraanse stad Teheran een ‘special prize’ gewonnen heeft, goed voor 1.000 dollar, blijft hem achtervolgen. De storm van kritiek vanuit Joodse hoek is ontaard in haatmails aan het adres van de cartoonist en de school waaraan hij veertig jaar lesgegeven heeft.

Luc Descheemaeker is logischerwijze onder de indruk van de mails die hem met alle zonden Israëls beladen, maar hij is niet van plan in te binden. “Er bestaat nog zoiets als vrije meningsuiting”, zegt hij. “Ik zal niet met een gum beginnen te tekenen.”

Niet lachen met de Holocaust

De omstreden cartoon toont een stuk van de ongeveer 700 km lange muur die Israël op de Westelijke Jordaanoever in Palestina gebouwd heeft. O-Sekoer tekende er de slogan ‘Arbeit macht frei’ bij, net zoals die boven de toegangspoort van het uitroeiingskamp van Auschwitz stond. En dat zit de Joden bijzonder hoog. Ze beschouwen de cartoon als spotten met de miljoenen mensen die in de concentratiekampen vermoord werden.

“Dat is dan hún interpretatie, maar zeker niet de mijne”, reageert Luc Descheemaeker. “Mijn cartoon geeft kritiek op de manier waarop Israël de gebouwde muur gebruikt als flagrant wapen tegen de Palestijnen. Dat heeft absoluut niets te maken met lachen met de Holocaust. Ik heb de indruk dat de Joden die me haatmails sturen, me er proberen van te beschuldigen dat ik een negationist zou zijn, iemand die de systematische Jodenvervolging door de nazi’s ontkent. Dat is ronduit belachelijk. Op school heb ik jarenlang een prominente rol gespeeld in de herinneringseducatie. Ik heb poppentheater gebracht en films vertoond om de leerlingen te tonen welke verschrikkingen er tijdens de Tweede Wereldoorlog gebeurd zijn en om hen op het hart te drukken dat zoiets zich nooit meer mag voordoen. In 2002 ben ik daarvoor zelfs tweede laureaat van de Koningin Paolaprijs voor het Onderwijs geworden.”

Ook school krijgt scheldproza

Luc heeft veertig jaar lesgegeven aan het Torhoutse Sint-Jozefsinstituut (college), voornamelijk plastische opvoeding. Hij is 60 jaar geworden en zopas met pensioen gegaan. In juni was hij evenwel nog aan de slag en toen kwamen de haatmails na de bekroning van de cartoon al binnen. Ook collegedirecteur Paul Vanthournout en adjunct-directeur Martine De Zutter krijgen tot op vandaag scheldproza in hun mailbox. Ze blijven echter pal achter Luc Descheemaeker staan als geëngageerde leerkracht, zonder zich evenwel specifiek uit te spreken over de bewuste cartoon.

O-Sekoer heeft met zijn tekeningen meer dan tweehonderd prijzen gewonnen en geniet internationale faam, maar het Vlaamse tijdschrift Joods Actueel is niet onder de indruk. Integendeel, de Torhoutenaar wordt na zijn controversiële cartoon nog altijd afgeschilderd als iemand die de Holocaust ridiculiseert.

Dat de cartoon van O-Sekoer bekroond werd in de tweede International Holocaust Cartoon Contest in Iran, doet de ophef nog aanzwellen. Israël en Iran zijn allesbehalve de beste maatjes en een cartoonwedstrijd met de Holocaust als thema is sowieso omstreden, zeker vanuit Joodse hoek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier