Stille wake van Hart boven Hard in Brugge lokt 400 mensen

© BELGA
Redactie KW

In Brugge zijn zaterdag omstreeks 16 uur zowat 400 mensen samengekomen om even stil te staan bij de slachtoffers van de aanslagen in Brussel afgelopen dinsdag.

Hart Boven Hard Brugge en Vormingplus regio Brugge hadden opgeroepen om zaterdagnamiddag stoepkrijt mee te brengen naar de Burg in Brugge. Daar werd massaal gehoor aan gegeven, want op de kasseien voor het stadhuis stonden tal boodschappen neergeschreven, zoals onder meer ‘Love Belgium – Stop IS’ en ‘Liefde Love Amour’. Anderen hadden bordjes met slogans als ‘Repose en paix ma’ en ‘Manneke Peace’ meegebracht. Er werden ook bloemen neergelegd en kaarsjes aangestoken.

Geen toespraken

Karl Duc, algemeen coördinator van Vormingplus regio Brugge, was opgetogen dat hij naast burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) ook vertegenwoordigers van verschillende geloofsgemeenschappen zoals de katholieken, de vrijzinnigen, de moslims, de orthodoxen en de boeddhisten kon verzamelen. “We zijn hier samen in een stille wake, zonder politieke symbolen, zonder toespraken”, klonk het. “Bruggelingen van allerlei politieke overtuigingen, geloofsovertuigingen of afkomst verenigen zich met een duidelijke boodschap: stop de haat, wij zijn niet bang, wij laten ons niet verdelen.”

Onder de enkele honderden aanwezigen ook OCMW-voorzitter Dirk de fauw (CD&V), schepen van Personeels- en Tewerkstellingsbeleid Jos Demarest (CD&V) en schepen van Sociaal-Culturele Verenigingen Mieke Hoste (SP.A) alsook de Groen-raadsleden Bruno Mostrey en Sammy Roelant. In de platformtekst werd aan de Belgische overheid gevraagd “goed na te denken over wat onze rol was en moet zijn in de conflictgebieden in de wereld. Ook hier voelen we de gevolgen van ondoordacht en eenzijdig militair optreden in Irak of Libië. Laat ons de wapenhandel met de regio stoppen, hard werken aan diplomatieke oplossingen voor de conflicten in Syrië, Libië en Palestina/Israël en niet treuzelen met het leven van humanitaire hulp waar die nodig is. Vergis je ook niet van vijand. Blinde terreur treft iedereen. Vastberaden repressie moet samengaan met even vastberaden preventie.”

Een uur na de start van de stille wake zocht iedereen andere oorden op.

(SVV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier