Stille optocht tegen mogelijke uitwijzing Somalische mama met haar zoontje

Redactie KW

In Harelbeke vond dinsdag een stille betoging plaats tegen de mogelijke uitwijzing van de Somalische Aycha en haar zoontje Hashim.

Zij dreigen woensdag 1 juli hun huis te moeten verlaten.

Aysha Musaed Abdi en haar achtjarig zoontje Hashim Saoed Abdallah, die al vijf jaar in Harelbeke wonen en goed geïntegreerd zijn, kregen van Fedasil te horen dat ze het land uitgewezen worden. Het OCMW meldde hen dat ze vanaf woensdag 1 juli hun huis moeten verlaten omdat hun recht op huisvesting wordt ingetrokken. Op 23 juni startte de basisschool Ter Gavers waar Hashim les volgt, een petitie tegen die uitwijzing. Het voorlopig orgelpunt van de actie viel vandaag met een stille betoging en een ontvangst op het stadhuis. “Ik vind het bijzonder dat er zoveel steun is voor Aysha. Maar we zijn op stedelijk niveau aan handen en voeten gebonden. Het gaat hier om een federale beslissing. Het is uiterst moeilijk om in die procedures en dossiers tussen te komen. We zijn zeer beperkt in onze mogelijkheden”, zegt burgemeester Alain Top.

We zijn aan handen en voeten gebonden en moeten de procedures toepassen

Ook schepen van sociale zaken en OCMW voorzitter Dominique Windels is die mening toegedaan. “Als OCMW en stadsbestuur uiten we onze bezorgdheid over de gang van zaken. Maar het valt buiten onze bevoegdheid en we moeten de procedures toepassen. We willen er echter alles aan doen om al onze mogelijkheden – die eerder beperkt zijn – aan te wenden om dit tot een goed einde te brengen”, aldus de schepen. “Er moet in deze zaak rekening gehouden worden met het menselijk aspect. Daarom hebben we een ‘tussenkomst om humanitaire redenen’ aangevraagd. We verwachten in de eerstkomende uren een antwoord.”

(PVH/LOO)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier