Stijn Van Keer blijft met ‘Onversneden Stijn’ een grote hit op social media

© PNW
Redactie KW

Al sinds februari kent Stijn Van Keer succes op sociale media met zijn filmpjes als ‘Onversneden Stijn’. Dat is een typetje waarmee de Desselgemnaar op komische wijze zijn visie geeft op alledaagse dingen die hem opvallen. “Het is leuk om te doen, maar ik zal er nu ook niet rouwig om zijn als de hype op een dag stopt”, aldus Stijn Van Keer.

Ondertussen heeft Stijn Van Keer meer dan 41.000 volgers op Facebook die massaal liken en reageren op de filmpjes. Wat denkt hij nu eigenlijk zelf over de hype die al bijna een half jaar aanhoudt?

“Ik trek mij niets aan van negatieve reacties”

“Het is een onwaarschijnlijk verhaal. Ik had echt niet gedacht dat de populariteit zo lang ging blijven duren”, zegt hij. “Onversneden Stijn is ook heel spontaan gegroeid. Onder vrienden hebben we een WhatsApp-groepje waarin we nu en dan onnozel doen. Zo gebruikte ik Snapchat (een online applicatie om foto’s en filmpjes te versturen, red.) om een filmpje te maken als dat bepaalde typetje, waarna ik dat in de groep postte. Tot grote hilariteit van mijn vrienden”, vertelt hij.

Op een dag besluit Stijn om het filmpje ook eens op Facebook te zetten, openbaar. “Dat is dan op de een of andere manier viraal gegaan, waardoor ik ‘s anderendaags voortdurend gebeld werd door vrienden. Maar ik kreeg ook een hele boel vriendschapsverzoeken, van de ene op de andere dag.” Omdat het publiek bleef vragen om nieuwe filmpjes én om zijn privéleven wat af te schermen, opende Stijn een aparte fanpagina. ‘Onversneden Stijn’ zag het levenslicht.

“Ik krijg veel leuke reacties, nu en dan eens een slechte. Maar dat trek ik mij helemaal niet aan. Het is ook niet dat ik dag en nacht bezig ben met het maken van filmpjes”, zegt hij. Echt nadenken over de inhoud en de filmpjes doe ik ook helemaal niet. “Meestal kom ik gewoon in de krant een interessant thema tegen en vertel ik er spontaan iets over. De meeste filmpjes maak ik in één take, tussen de soep en de patatten.”

Stijn wil met zijn filmpjes geen echte boodschap uitdragen, maar vindt het wel fijn dat hij zoveel mensen kan bereiken. “In het begin draaide Onversneden Stijn echt rond mopjes maken, maar ondertussen is het geëvolueerd tot een pagina waar ik al eens een maatschappelijk thema kan aanraken. Maar wel altijd op een vrijblijvende en komische manier”, zegt hij. “Ik blijf er me ook echt over verbazen dat mensen nog geïnteresseerd zijn in mijn filmpjes.”

Tijdje offline

Op de Facebookpagina van ‘Onversneden Stijn’ prijkt er tegenwoordig een ‘2.0’. De fans van het eerste uur weten ook hoe dat komt. “Ik heb de pagina een tijdje offline gehaald, omdat ik de extreme reacties wat beu werd.” Stijn had een filmpje gemaakt over zwerfvuil en kreeg daarna het verwijt ‘een grote hypocriet’ te zijn. “De dame in kwestie vond het niet kunnen dat ik een van de filmpjes een jas droeg met een pels aan de kap. Ze vond mijn bekommernis voor het milieu tegenstrijdig met het feit dat ik volgens haar een dierenbeul was. Dat was niet zo, want ik had toevallig gevraagd in de winkel of het nepbont was en dat was het geval.”

Na het incidentje stopte Stijn dus tijdelijk met de pagina, maar hij draaide die beslissing nogal snel terug. “Er kwamen opnieuw reacties dat ik nog niet mocht stoppen en ook mijn kinderen begrepen niet waarom ik opeens stopte.” Sindsdien is hij opnieuw gestart met de filmpjes en ook de aanvragen liepen opnieuw binnen. “Zo wou een Waregems restaurant onder haar klanten een etentje verloten met mij en Davy De fauw, speler bij SV Zulte Waregem. Ik heb vriendelijk bedankt. Die winnaars zouden mogen tafelen met de kapitein van een eersteklasser en een onnozelaar die filmpjes maakt.”

Niet 24 uur op 24

Reclame wil Stijn eigenlijk niet brengen op zijn pagina. “Al moet ik eerlijk toegeven dat ik wel een filmpje gemaakt heb voor mijn garagist. Hij had mij een goede prijs gegeven om mijn auto over te nemen, dus ik voelde mij wel een beetje verplicht om in te gaan op zijn verzoek.” Andere mensen moet hij wel vaak teleurstellen. “Ik krijg vaak de vraag om een filmpje te maken voor iemands verjaardag, maar ik stuur altijd vriendelijk terug dat dit onmogelijk is. Als ik daaraan begin, ben ik 24 uur op 24 bezig met filmpjes maken. Ik heb echt geen ambitie om geld te verdienen met ‘Onversneden Stijn’.”

Over het verdere verloop van de hype is Stijn zeer nuchter. “Ik besef helemaal dat het succes van ‘Onversneden Stijn’ morgen over kan zijn. Dan zal ik daar geen moeite mee hebben. Gedaan is gedaan. Ik werk met een filter op Snapchat om de filmpjes te maken. Als Snapchat op een dag beslist om die filter weg te halen, is het meteen gedaan.” (PNW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier