Stichter en bezieler Bert De Wildeman van Theater Antigone in Kortrijk overleden

Archieffoto 1999 met Bert De Wildeman en zijn gezin. (Foto a-HOL)
Redactie KW

In Kortrijk is Bert De Wildeman overleden. Hij was een van de stichters en bezielers van het Kortrijkse theater Antigone.

Bert De Wildeman is thuis, omringd door zijn familie en zijn vrienden, op 95-jarige leeftijd overleden. Vrijdag wordt er van hem afscheid genomen in de Damiaankerk in Kortrijk.

Bert De Wildeman is geboren en getogen in Kortrijk als zoon van een beroepsmilitair en volgt, tegen zijn zin, een cadettenopleiding in Sint-Truiden. Die maakt hij niet af, want de jonge De Wildeman wil naar het theater. Hij trok naar het conservatorium, startte vervolgens een eigen privéschool waaruit het gezelschap Elck wat wils groeide. In 1942 kon hij als acteur bij de KNS in Gent aan de slag.

Na de oorlog verdwijnt hij uit het professionele theatercircuit en werkt als ‘verkoopsbestuurder’ bij een zuivelfabriek in Machelen. “Mijn bazen kenden mijn toneelmicrobe”, vertelde hij daarover in een interview in Kortrijks Handelsblad naar aanleiding van zijn 80ste verjaardag in 1999.

Van amateurgezelschap naar beroepstheater

“Ik kreeg de toelating om deeltijds met theater bezig te zijn. Op 9 mei 1956 stichtte ik het Theater Antigone, samen met Maurice Lomme en Jacques Verfaillie. Aanvankelijk was het een amateurgezelschap, dat later in een semiberoepstheater veranderde om in 1981 een volledig beroepsgezelschap te worden.”

Bert De Wildeman regisseerde de eerste productie van het nieuwe Kortrijkse theater. In 1981 ontving Bert De Wildeman de Frans Roggenprijs en in 1989 kreeg hij de Groeningeprijs uitgereikt. In 1985 ging Bert De Wildeman als artistiek leider van Antigone met pensioen. Hij gaf de fakkel door aan Jo Gevers.

“Veel mensen vragen mij nog vaak hoe ik tegenover het huidige Antigonegezelschap aankijk. Dan antwoord ik altijd dat mijn theaterdochter eerst trouwde met Jo Gevers en dat dàt huwelijk mislukte. Mijn theaterdochter trouwde een tweede keer met Frank Van Erven en ook dat huwelijk liep op de klippen. Zij is nu voor een derde keer in het bootje gestapt met Jos Verbist en ik hoop dat zij het bijzonder goed stelt en dat het voor lange tijd zo is…” zei wijlen Bert De Wildeman in Kortrijks Handelsblad in 1999. Antigone wordt intussen nog altijd geleid door Jos Verbist…

Bert De Wildeman was getrouwd met Arla Theys en was vader van vijf zonen en een dochter. Er wordt van Bert De Wildeman vrijdag afscheid genomen in de Damiaankerk in Kortrijk om 11 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier