Steven Rommel uit Ingelmunster stelt zijn eigen bier Black Pete voor

Steven Rommel met een biertje in de hand. © FODI
Redactie KW

Op vrijdagavond 16 oktober stelt Steven Rommel van De Goedheilige Mannen zijn bekroond bier voor op de proefavond van Heerlijk Intens Consumeren in zaal Middenstandshuis.

Steven (23) woont samen met zijn ouders Stefaan en Martine Rommel-Vuylsteke en de tweeling Delphine en Eveline in de Schoolstraat. Steven zit in zijn laatste jaar voor Industrieel Ingenieur Biochemie aan de KU Leuven in Gent. In mei jl. stond Steven nationaal in de spotlights, nadat hij – samen met Tom Mertens uit Antwerpen en Stijn Roden uit Westerlo – onder de naam De Goedheilige Mannen de trofee van Het Beste Studentenbier der Lage Landen 2015 had gewonnen.

Dit trio had zich ingeschreven voor de Brouwland Biercompetitie, een wedstrijd waarvoor er inzendingen kwamen uit België en Nederland. In totaal werden er 152 nieuwe brouwsels ingezonden, waarvan 35 studentenbrouwsels en 117 hobbybrouwsels. Hun nieuw bier Black Pete haalde het in de categorie studentenbier van de andere deelnemers.

33 cl en 6,6 procent

De naam Black Pete is een knipoog naar de bierstijl (een black IPA – Indian Pale Ale) en de ingrediënten (chocolademout, biscuitmout, citrushop). Black Pete is een donkerbruin/zwart bier van 33 cl en 6,6 procent alcohol met toetsen van chocolade en een royale dosis citrushop. Het bier is mooi in balans en zal iedere bierliefhebber – kunnen bekoren dankzij het eclectisch recept dat het beste van de bierwereld combineert : verfrissend en stevig, donker maar zacht, complex en toch doordrinkbaar.

Het etiket op de fles verwijst naar de muts en de kraag van zwarte piet, met tussenin de naam. Voor Steven en zijn twee vrienden was deze overwinning een grote stimulans om zich verder te focussen op de verkoop van hun eigen bier. Als cadeau wonnen ze immers 500 liter van hun eigen brouwsel, te verdelen over het aantal groepsleden. In de komende weken wordt hun bier ook verkocht in alle Delhaize-vestigingen in België en Nederland.

Ben Vinken

Toen ze in mei jl. deze wedstrijd wonnen, stonden ze eerst een beetje aan de grond genageld. Steven en zijn vrienden hadden inderdaad nooit gedacht dat ze met één nieuw brouwsel al direct de hoofdprijs zouden binnenhalen. “Na onze examens zijn we dan begonnen met het promoten van ons eigen bier Black Pete”, zegt Steven. “We moesten zelf kijken voor promomateriaal. Op 13 september jl. stonden we met De Goedheilige Mannen op het Bierpruverfeest in Ekeren”.

“We kregen heel wat lovende reacties, waaronder ook van bierkenner Ben Vinken met een eigen tijdschrift in Vlaanderen. Hij zei dat onze stijl heel veel voorkomt in Amerika, maar dat deze bierstijl nog niet in Vlaanderen is doorgedrongen. We zijn dus een beetje de voorlopers met een dergelijk bier, waarin chocolade en citrushop zijn verwerkt. Vorige vrijdag was Steven te gast op een KWB-quiz in Izegem, waar ze ook Black Pete serveerden. “Ons bier stond op de kaart bij de speciale dranken”, glimlacht Steven, die ook Black Pete laat uitschenken op de kaarting van de brandweer in het weekend van vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 oktober.

Degustatie

In de zomervakantie werd er 8.000 liter van Black Pete gebrouwen bij Brouwerij Anders in Halen. Dit bier wordt binnenkort door Delhaize drie maanden lang in hun vestigingen in België en Nederland verkocht. Het bier zal verpakt zijn in kartonnen clips per vier stuks. Voor De Goedheilige Mannen is het een stap in het onbekende. “Die 500 liter die we cadeau kregen, verkopen we aan geïnteresseerden, zodat we euro’s overhouden om een volgende hoeveelheid te laten brouwen. Is er in de toekomst toch geen vraag meer naar Black Pete, dan hebben we het toch geprobeerd. We zijn er alvast wijzer uit geworden, want naast het nieuw bier brouwen leerden we ook al hoe we het kunnen verdelen en wat er allemaal bij komt kijken”, stipt Steven aan.

Op vrijdag 16 oktober komt de bierproeversclub Heerlijk Intens Consumeren bijeen in zaal Middenstandshuis. Op vraag van voorzitter Stefaan Demasure komt Steven met Black Pete langs om te degusteren.

(Patrick D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier