Steun voor Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst

Redactie KW

De Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst krijgt in de zoektocht naar financiële middelen voor de herstelling van hun reddingsboot ‘Straffe Hendrik’ steun uit verschillende hoeken.

Tientallen inwoners en handelaars uit Blankenberge zetten een actie op poten om geld in te zamelen. Ook de VBZR zelf organiseert een crowdfunding om 50.000 euro, de kostprijs voor de herstelling van de motor, bijeen te rapen. Collectebussen, speciaal gemaakte kaarsen, donaties …. Er zijn heel wat manieren op de vrijwilligers een helpende hand te bieden. Van krantenwinkel tot particulier.

Erwin Vanbesien, de oprichter van de Facebook-pagina ‘Blankenberge Leeft!’, was meteen gewonnen voor het idee. Sterker nog: hij plaatste meteen een oproep naar zijn meer dan 6.000 volgers. “Normaal negeer ik dergelijke voorstellen en plaats ik die niet op de pagina. Maar toen ik hoorde dat het over de VBZR ging, was ik meteen akkoord”, zegt Erwin. “Ze zetten zich dagelijks met hart en ziel in voor een goed doel. En dat volledig vrijwillig! Jaarlijks redden ze heel wat mensenlevens. Ik kon daar onmogelijk blind voor blijven.” Naast de oproep om de zeeredders financieel te steunen, maakte Vanbesien ondertussen al meer 50 collectebussen voor de lokale handelaars. “Die zijn al bijna allemaal de deur uit. De kans is groot dat er nog een nieuwe lading volgt”, lacht Erwin. “Die mensen verdienen alle steun van de wereld. Het is fantastisch hoe ze zich inzetten voor anderen.”

Kaarsen

In krantenwinkel ‘Duinroosje’ op de Blankenbergse Zeedijk bieden ze sinds deze week speciaal gemaakte kaarsen te koop aan. Zaakvoerder Jean-Marie Brailly was meteen voor het idee gewonnen toen buurtbewoonster Angélique Verfaille met het voorstel op de proppen kwam. De vrouw maakte 24 kaarsen in een glas van … Straffe Hendrik. “Ik vond de link tussen het bierglas en de reddingsboot toepasselijk. Vrijwel meteen schoot het idee in mijn hoofd om een kaars in het glas te maken”, lacht Angélique, die op markten in Brugge en Blankenberge staat met zelfgemaakte producten. “Ik woon zelf in Blankenberge en heb enorm veel respect voor de tonnen inzet van de vrijwilligers. Het leek me niet meer dan logisch iets te organiseren. Voorlopig zijn er 24 Straffe Hendrik-kaarsen klaar, maar de kans is groot dat ik er nog zal moeten bijmaken”, aldus Angélique. Brouwerij De Halve Maan uit Brugge schonk de glazen om de VBZR zo te steunen.

Dankbaar

Bij de VBZR reageren ze enthousiast op de verschillende acties in Blankenberge. “Eerlijk? We wisten niet goed wat te verwachten van alle inzamelacties. Maar als je ziet hoe iedereen ons wil helpen, is dat natuurlijk fantastisch”, zegt voorzitter Joeri Vermoere. “Het was voor ons ook allemaal nieuw. We zijn iedereen echt enorm dankbaar.” Naast de verschillende particuliere acties loopt er ook een crowdfunding waar mensen hun bijdrage kunnen leveren. Voorlopig staat de teller op 2.700 euro. Het belang van de reddingsboot Straffe Hendrik is dan ook groot. vooral bij slecht weer is de reddingsboot de beste om in te zetten. “We hopen zo snel mogelijk de motor te kunnen herstellen. De initiatieven van de Blankenbergenaars zijn dan ook fantastisch. Alle beetjes helpen om aan het grote bedrag te komen”, zijn de vrijwilligers dankbaar.

Wie zich geroepen voelt om de zeeredders te helpen kan een bijdrage leveren via www.steundevbzr.net/maak-straffe-hendrik-weer-varende

(MM – Foto MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier