Sterven voor 75: de kans is het kleinst in de streek van Roeselare

Foto JG
Redactie KW

Volgens het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) en de Vrije Universiteit van Brussel (VUB) maken mensen in de buurt van Roeselare minder kans om te sterven voor hun 75ste dan in vrijwel de rest van Vlaanderen.

De vroegtijdige sterftes – mensen die voor hun 75ste overlijden hebben – VUB en WIV voor de periode 1993-2009 in kaart gebracht. In die periode is het aantal mensen dat voor 75 jaar sterft, met een kwart gedaald.

Toch zijn er opmerkelijke verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië en tussen diverse regio’s onderling. .De kaarten van de VUB en het WIV laten daarover weinig twijfel. De cijfers voor zowel mannen als vrouwen zijn in Vlaanderen opvallend beter dan in Wallonië.

En binnen Vlaanderen scoort Roeselare voor de mannen na Hasselt het best. Dat betekent concreet dat er binnen het administratief arrondissement Roeselare verhoudingsgewijs minder mensen onder de 75 sterven dan in de andere regio’s. In onze provincie scoren ook Brugge, Tielt, Kortrijk, Diksmuide en Veurne nog behoorlijk voor de mannen. In Oostende en Ieper is dat al iets minder.

De kaart voor de sterftecijfers van vrouwen oogt ook vriendelijk voor West-Vlaanderen. (Kaart WIV)
De kaart voor de sterftecijfers van vrouwen oogt ook vriendelijk voor West-Vlaanderen. (Kaart WIV)

In West-Vlaanderen maken vrouwen in de omgeving van Brugge, Tielt, Kortrijk en Ieper het minste kans om onder de 75 te sterven. In Roeselare en Veurne is die kans wat groter. De meeste kans om te sterven beneden de 75 maken West-Vlaamse vrouwen in de streek van Oostende en Diksmuide.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier