Sterhoekhoeve al 25 jaar schoolvoorbeeld van korte keten

Katleen is druk bezig met het versieren van een ijstaart. © XC
Redactie KW

De Sterhoekhoeve, bekend van de ijsjes en diverse hoeveproducten, wordt 25 jaar. En dat vieren ze met heel wat leuke acties en wedstrijden. Alles begon met een ijstaart voor de buurvrouw.

Melkvee en akkerbouw, aardappelen, maïs, prei, … dat was wat de ouders van Katleen Deseyn verbouwden. 25 jaar geleden startte Katleen met de melkverwerking om die dan in 2010 over te nemen. “Ik werkte vroeger voor de KVLV nationaal, daar kwam ik al heel veel in contact met alles in en rond landbouw”, vertelt Katleen. Wat ze daar zag, wou ze ook uitproberen op de boerderij die haar broer in 1997 had overgenomen. “Ik weet nog goed dat we toen minder dan 800 euro geïnvesteerd hebben in ons bedrijfje. Ik ben begonnen met een aantal weckpotten om yoghurt te maken”, herinnert Katleen zich. Vervolgens heeft ze zich dan toegelegd op melkproducten en het ondernemerschap, ze heeft tal van cursussen en avondlessen gevolgd. “Toen vertrouwden we ook op mond-tot-mondreclame, mensen zouden wel doorvertellen of het hier goed was”, vertelt Katleen.

“Buurvrouw moet tevreden geweest zijn met eerste taart want ze komt nog”

Sorbet

De Sterhoekhoeve was één van de eerste boerderijen die begon met de korte keten. Waarbij mensen hun eten halen bij oorsprong in plaats van grote supermarkten in de steden .

Het allereerste ijsje was eigenlijk een ijstaart, die had de buurvrouw gevraagd. “We hadden net inkopen gedaan, chocolaatjes, bakvormen, … ik had toen een onhandige plastic bakvorm, ik heb die nadien ook nooit meer gebruikt. De buurvrouw moest toch wel tevreden geweest zijn, want ze komt nog altijd,” lacht Katleen.

Vanille-ijs wordt nog het meest gegeten. Maar mensen stemmen hun smaak af op het seizoen. In de hoeve merken ze dat mensen in de winter meer ‘warm’ vullend ijs kopen zoals speculaasijs, in de zomer kiezen mensen dan meer bosvruchten of meloensorbet, het lichtere ijs. Het gaat zelfs verder in de herfst want dan is de vraag naar notenijs groter.

De hele zomer kunnen mensen prijzen winnen, voor Moederdag konden kinderen een brief schrijven met daarin de reden waarom hun moeder het verrassingspakket zou moeten winnen. In de grote vakantie kunnen jeugdverenigingen meedingen naar een pannenkoekenfestijn op kamp. Later in september komt een apotheose in de vorm van een dessertbuffet. (XC)

Alle acties kan je terugvinden op de Facebookpagina Sterhoek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier