Steffi Vandevivere uit Beselare en Stéphanie Demuynck uit Hollebeke gaven zes weken les in Gambia

© (GF)
Redactie KW

Stéphanie Demuynck en Steffi Vandevivere gaven zes weken lang les in The Swallow, een basisschool in Gambia.

Steffi Vandevivere (20) uit de Vuilewaasstraat in Beselare en Stéphanie Demuynck (20) uit de Bierboomstraat in Hollebeke zijn laatstejaarsstudentes lager onderwijs in hogeschool Vives in Torhout. In het kader van een keuzetraject vertrokken ze op 31 januari naar het West-Afrikaanse land Gambia. Ze gaven zes weken les in The Swallow, een school die werd opgericht door de Vlaamse onderwijzeres Els Salembier. “The Swallow is een nursery en lower basic school voor leerlingen van 2 tot 14 jaar. Je kunt het vergelijken met een basisschool in Vlaanderen, maar kinderen zitten er volgens niveau in de klas en niet volgens leeftijd”, vertellen de studentes.

Verschillen

Na hun eerste weekend in Gambia ging hun observatieweek meteen van start. Hier zagen Stéphanie en Steffi dat het onderwijs in Gambia toch verschilt met het Belgische onderwijs. In The Swallow worden bijvoorbeeld geen rijen gevormd, waardoor de kinderen op een chaotische manier de klas binnenkomen. De tijdsbeleving is ook helemaal anders in Afrika, waardoor de kinderen vaak te laat komen op school. De lesuren duren in Gambia langer, maar de lesinhoud is er van een lager niveau dan in België. Het overgrote deel van de bevolking van Gambia is moslim, dus moeten de kinderen op vrijdag gaan bidden naar de moskee.

Na die week gingen Steffi en Stéphanie zelf aan de slag. Steffi gaf les in grade 3. Daar werkte ze hard aan de discipline van de leerlingen. Zo voerde ze een nieuw strafsysteem in, werkte ze aan de stiptheid van leerlingen, stelde ze nieuwe klasregels op en leerde ze de kinderen in de rij staan. Ze gaf ook wiskunde, Engels, schoonschrift, dictee en beeld. “Het grootste probleem tijdens het lesgeven was voor mij het gebrek aan materiaal. Zo moest ik eens lesgeven over de kilogram, maar er was geen weegschaal”, zegt Steffi. Stéphanie stond voor de klas in grade 5, waar ze Engels en wiskunde gaf. Ook discipline werd voor Stéphanie een werkpunt.

(DV)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West van vrijdag 4 april

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier