Stefaan Degand na de dood van zijn vrouw en dochter: “Ze heeft acht mensen gered”

Redactie KW

De acteur verloor in juli zijn vrouw en zijn ongeboren kindje aan de gevolgen van een bacteriële hersenvliesontsteking.

Deze week praat Stefaan Degand voor het eerst, in een interview met Humo. “Op dit moment wil ik niks. Dat zal wel terugkomen, maar nu is het alsof ik alles opnieuw moet leren”, zegt hij.

Stefaan Degand was zijn vrouw in amper twee uur kwijt. Hij bleef achter samen met hun dochtertje Mila. Het koppel had een uitje geboekt in een B&B toen zijn vrouw Julie plot zware hoofdpijn kreeg. Eerst dachten ze nog aan migraine, maar toen het erger werd belden ze de mug om hen naar het ziekenhuis te brengen. “Het is zo snel gegaan. Alle neurologen van België hebben via de computer mee staan kijken en allemaal stonden ze machteloos. In twee uur tijd was ik haar kwijt”, vertelt de acteur aan Humo.

Nu, twee maand verder, is het de verbeelding die Stefaan Degand overeind houdt, zo zegt hij. “En de verbeelding van mijn dochtertje Mila, want voor mij hoeft niets meer. Ik ben sowieso niet bezig met carrière maken maar op dit moment wil ik niks. Dat zal wel terugkomen, maar nu is het alsof ik alles opnieuw moet leren: leren mijn kleren aandoen, leren stappen, leren eten… .”

Stefaan Degand is ook erg trots op zijn vrouw. Ze had een donorkaart bij zich en heeft zo na haar dood nog heel wat kunnen betekenen. “Ik kan tegen Mila later zonder romantisch gezever zeggen dat haar mama een heldin was. Ze heeft acht mensen gered. Acht organen heeft ze gegeven. Acht mensen die een telefoon hebben gekregen en wiens leven ze heeft gered.”

Het volledige interview lees je deze week in Humo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier