Steeds meer Noord-West-Vlamingen kunnen hun schulden niet meer betalen

Enkele vrijwilligers bij Poverello die warme maaltijden bereiden voor de arme Bruggelingen. © TVH
Redactie KW

Elke dag krijgt de Brugse afdeling van de arbeidsrechtbank drie à vier verzoekschriften binnen van streekgenoten die hun schulden niet meer kunnen betalen en vragen om via de procedure van collectieve schuldenregeling beschermd te worden tegen hun schuldeisers. In vier maanden tijd heeft de arbeidsrechtbank al 222 nieuwe dossiers binnen gekregen.

Rechter Bernard Degraeve, ondervoorzitter van de arbeidsrechtbank, trekt hard van leer tegen onze politici: “De voorbije jaren de vervangingsinkomens en minimumlonen bewust laag gehouden hebben. De schuldenproblematiek is in hoofdzaak een inkomensproblematiek. De lagere netto-inkomens zijn onvoldoende om in een menswaardig bestaan te voorzien. Wie een leefloon of werkloosheidssteun geniet, kan niet anders dan meer schulden maken. Die uitkeringen liggen ver onder het minimumbudget dat vereist is om te voorzien in een minimaal aanvaardbare levensstandaard, zonder luxe. Met alle gevolgen van dien. Gezinnen raken niet uit een schuldenspiraal en verzeilen in de armoede. Wat doen zij om te overleven ? In ‘t zwart gaan werken ! De samenleving is hier allerminst mee gebaat : die mensen betalen noch belastingen noch hun schuldeisers.”

Verbindingsfiguur nodig

KW/Brugsch Handelsblad pakt deze week uit met een dossier over de verdoken armoede in Brugge. Daaruit blijkt dat 8% van de Bruggelingen in armoede leeft. 658 Brugse gezinnen hebben een budgetmeter omdat ze hun elektriciteitsfactuur niet meer konden betalen, 516 een budgetmeter voor gas. 4.060 gezinnen wonen in een sociale woning, 2.000 gezinnen staan op een wachtlijst. Een op vijf gezinnen in een Brugse basisschool betaalt de schoolrekeningen niet. Directeur Joost Dendooven van Basisschool Mozaiek vraagt de Stad Brugge en het OCMW om een verbindingsfiguur aan te stellen, zoals in andere steden wel al gebeurt.

Gelukkig zijn er ook vrijwilligers die iets willen doen aan de verdoken Brugse armoede : bij Poverello koken zij elke middag voor de armen die er voor 1 euro aan warm middagmaal krijgen. (SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier