Steeds meer kinderen slapen in nachtopvang in Kortrijk

OCMW-voorzitter Philippe De Coene. (Foto JVGK)
Axel Vandenheede

De voorbije twaalf maanden brachten 38 kinderen minstens één nacht door in de nachtopvang in de Tuighuisstraat in Kortrijk.

Op 16 november 2015 ging de permanente nachtopvang, een initiatief van OCMW Kortrijk en Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) Zuid-West-Vlaanderen, open. Sindsdien kunnen daklozen er altijd terecht, behalve in de zomermaanden juli en augustus. Standaard zijn er elke nacht 15 bedden beschikbaar. Als het winternoodplan van kracht wordt, zijn dat er 20.

Opvallend is de enorme stijging van het aantal kinderen dat in de nachtopvang sliep: de voorbije twaalf maanden brachten 38 kinderen minstens één nacht door in de Tuighuisstraat. “Dat is een hallucinant aantal”, reageert de OCMW-voorzitter Philippe De Coene. “Het is schrijnend. Die kinderen komen mee met hun moeder. Recent nog kwam een moeder langs met haar zes kinderen. We kregen ook al mama’s over de vloer met drie, vier en vijf kinderen. Mogelijke redenen dat zij naar de nachtopvang komen is omdat ze een uithuiszetting achter de rug hebben of hun relatie of gezin op de klippen is gelopen. Hen proberen we zo snel en zo goed mogelijk te helpen, zodat ze niet meer naar de nachtopvang hoeven te komen.”

(AXV)

Het volledige verhaal met cijfers en details lees je deze week in Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad