Stasegems schoolproject Zambia nadert zijn eindfase

op foto vlnr: Miet Pattyn, Bert Reynaert, Vincent Bostoen, Heidi Eeckhout, Tony Buysens, Nanske Kenis, Rita Opdebeeck , Leen Deweerdt, Davy Vanroye, Tijs Naert, Tine Buysens © FOTO LOO
Redactie KW

Op 1 maart heeft in de Zuiderkouter in Stasegem de laatste editie plaats van Zambians, een benefiet bestemd voor de bouw van een technische school en internaat van de stichting GCMF in Mpongwe in Zambia. Stasegemnaren Tine Buysens en Tijs Naert ondersteunden dit project, dat nu in zijn eindfase zit.

De stichting GCMF staat voor Give the Children of Mpongwe a Future en startte in 2010 met de bouw van een school en internaat. In Mpongwe gaat één kind op drie niet naar school. Een beroepsopleiding volgen is er zelfs niet mogelijk. “Een beroepsopleiding in Mpongwe betekent het behoud van kennis en een verdere ontwikkeling van de regio. We bieden de jongeren een toekomstperspectief aan en de kans zich te ontwikkelen en een vak te leren”, staat er te lezen op hun website.

Doelstelling

Oorspronkelijk was het alleen de bedoeling de weeskinderen in het district te ondersteunen. “Door meer kennis te verzamelen over de problematiek in Zambia en specifiek in het district Mpongwe is de doelstelling echter uitgebreid”, zegt Tine. De visie is gebaseerd op duurzaamheid, zelfredzaamheid en ownership. “De continuïteit van dit project zal op middellange en lange termijn louter en alleen gebaseerd zijn op plaatselijke financiële input. Enkel in de opstartfase en de constructie werd een beroep gedaan op westerse donoren.”

(PVH)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier