Stap binnen in de sfeervol verlichte voortuin van Frans Doornaert: “In zomer al bezig met kerst”

Elk jaar dompelt Frans Doornaert zijn tuin onder in de kerstsfeer. (Foto LOO)
Jasmien Aernout
Jasmien Aernout Medewerker KW

Aan het eind van elke jaar dompelt Frans Doornaert zijn tuin in de Platanenlaan onder in de kerstsfeer. Lichtjes wekken zijn zelfgemaakte houten dieren en figuren tot leven. “Als mijn gezondheid het toelaat, is het nog niet gedaan”, zegt hij.

Deze kerstperiode is de voortuin van Frans Doornaert (81) in de Platanenlaan opnieuw sfeervol verlicht. Elk jaar doet de gepensioneerde leerkracht houtbewerking van het VTI Kortrijk zijn uiterste best om bewoners en passanten te verrassen met unieke, verlichte silhouetten. Anders dan de meeste versierde of verlichte huizen duiken er opvallende figuren op in zijn tuin. “Het is begonnen in 1997 met een reis naar Canada van zeven weken. Ik was er op bezoek bij een nicht. Ze hebben er de traditie om houten figuren in de tuin te plaatsen en de contouren van die schaduwbeelden te verlichten met lampjes. Thuis ben ik begonnen met kleinigheden en dat is stilaan gegroeid.”

Nauwkeurig werk

Een grote figuur die zijn opwachting maakt, is een jager met hond. Naast een landloper, sterren, een spade en een ladder duiken vooral dieren op: een uil, een konijn, katten, vogels en vliegende ganzen. “Dieren en vooral vogels zijn mijn liefhebberij. Ik zet ze niet zomaar, er zit een lijn in, alles volgt elkaar een beetje op. Veel figuren teken ik zelf en maak ik daarna in hout in mijn atelier. Sommige silhouetten krijg je niet zomaar te pakken, die tekeningen moet je kopen in Canada”, aldus Frans. Dankzij de moderne ledverlichting gaat het elektriciteitsverbruik van Frans niet gigantisch de hoogte in.

Dromen van een giraffe

Van de eerste zondag van december tot na Driekoningen baadt de voortuin van Frans in een kerstsfeer. “Drie jaar heb ik het niet meer kunnen doen”, vertelt Frans. “Ik heb een zware operatie gehad en ik lag ook al eens in het ziekenhuis tussen kerst en Nieuwjaar. Dit jaar heeft iemand mij geholpen en ik wil er graag mee verder doen. Het zal van mijn gezondheid afhangen of het volgend jaar weer lukt. Het is een passie, ik ben er soms al in de zomer mee bezig. Nu wil ik een olifant die ik nog liggen heb omzetten naar ledverlichting en ik zou graag een grote giraffe maken die over de omheining kan kijken.”

De buren vinden het volgens Frans fijn dat hij voor sfeer zorgt in de straat. “Er zijn kinderen die tekeningen in mijn brievenbus stoppen om me te bedanken. Van anderen hoor ik dat het fijn thuiskomen is wanneer ze ‘s avonds de straat inrijden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier