Standbeeld Hendrik Conscience krijgt ‘pussy hat’ op het hoofd

© JW
Redactie KW

De socialistische vrouwenvereniging VIVA-SVV uit Blankenberge heeft dinsdagavond een actie opgezet naar aanleiding van de komst van de Amerikaanse president Donald Trump naar België.

Na Oudenburg en Oostende was deze keer het beeld op het Conscienceplein aan de beurt. Het beeld van 190 centimeter hoog werd in 1912 gemaakt door Gustaaf Pickery ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de schrijver. De vereniging breidde een vijftigtal mutsen als ‘pussy hat’, het symbool tegen Trump zijn vrouwonvriendelijke uitlatingen en maatregelen. Wellicht zullen de hoofddeksels de komende dagen nog veel in de media komen, want ook in Brussel wordt woensdag een protestmars georganiseerd naar aanleiding van de komst van Trump om de NAVO-top bij te wonen.

Na een dikke honderd dagen aan de macht heeft de president al de financiering van abortusprogramma stopgezet, geprobeerd om de rechten van migranten te beperken, de universele gezondheidszorg Obamacare in vraag gesteld en bevolkingsgroepen beledigd. Ook voor het klimaatakkoord is Trump slecht nieuws. En als vrouwenvereniging gaan we daar niet mee akkoord”, aldus Rianne Van den Hout, voorzitster van de lokale vrouwenvereniging.

(JW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier