Stalkende opa uit Poperinge wordt bespaard van de cel, maar moet wel een boete betalen

Redactie KW

Hans L. (70) uit Poperinge stond in Ieper voor de rechter op beschuldiging zijn schoondochter en zijn kleinkind lange tijd te hebben belaagd.

De man stalkte voortdurend zijn schoondochter met sms-berichten, waarin hij aandrong om zijn kleindochter te kunnen zien. Hij verweet zijn schoondochter, die hij regelmatig achtervolgde, ook meer dan eens dat ze een slechte moeder was. De zoon van de beklaagde vroeg bij de aanvang van de zitting zijn vader absoluut niet naar de gevangenis te sturen, omdat de jongste twee jaren de situatie gunstig was geëvolueerd.

De verdediging had gezegd dat, als de zoon zich geen burgerlijke partij stelde, er dan geen celstraf zou komen, gezien de verklaring van de zoon. Wat de zoon echter niét had begrepen, is dat daarmee zijn vader helemaal vrijuit zou kunnen gaan en er daardoor helemaal geen strafzaak meer zou komen. Dat wilde de zoon dan weer niet. “Want mijn vader heeft wel degelijk strafbare feiten gepleegd en moet daar ook voor worden gestraft. Waarom werd er anders klacht neergelegd?” aldus de zoon, die nog eens aandrong zijn vader de cel te besparen.

Al eerder veroordeling opgelopen

De beklaagde is geen onbekende bij het gerecht. Hij werd eerder al in een zaak van kinderporno en naaktfoto’s van een minderjarige zoon en dochter, die werden gevonden op zijn computer, veroordeeld. De rechter meende dat de verdediging de zoon een uitleg had gegeven die de man juridisch niet helemaal begreep en kon daar maar weinig begrip voor opbrengen. Ook het openbaar ministerie kon zich helemaal niet vinden in het wazige verhaal van de verdediging, maar was wel tevreden dat er nu eindelijk een einde was gekomen aan het trieste verhaal.

De verdediging, die moest inbinden, pleitte een zo mild mogelijke bestraffing. De rechter gaf ook aan dat hij diverse mogelijkheden heeft, ook zonder een effectieve celstraf. En dat werd het, want de man kreeg een effectieve boete van 1.200 euro.

(HV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier