“Stakingsbereidheid in AZ Damiaan Oostende nooit zo groot”

Redactie KW

Morgen vindt een nationale actiedag plaats van de non-profitsector. In het AZ Damiaan in Oostende is de stakingsbereidheid nog nooit zo groot geweest als nu.

Op dinsdag 21 maart vindt in Brussel een nationale betoging plaats van de non-profitsector. De witte woede slaat toe, de personeelsleden uit ziekenhuizen, woonzorgcentra, jeugdzorg… willen een nieuw sociaal akkoord. Ze eisen dat de werkdruk naar beneden gaat en er meer jobs beschikbaar worden in de sector. De actievoerders eisen ook een verhoging van de lonen.

In het AZ Damiaan in Oostende melden 373 personeelsleden zich aan als stakingsbereid. “De bereidheid tot staken was nooit eerder zo groot”, zegt woordvoerder Kevin Mollet van het ziekenhuis, dat ruim 1.400 personeelsleden telt. “De meeste raadplegingen vinden gewoon plaats, zoniet werden de patiënten al verwittigd. De ingeplande operaties gaan ook door, maar op een bepaald moment is wel beslist om geen extra operaties meer te plannen.”

Zondagsdienst

Het ziekenhuis blijft ook bereikbaar voor dringende gevallen: de spoedgevallendienst en het operatiekwartier blijven operationeel. Enkele diensten, zoals het dagziekenhuis, sluiten de deuren en een aantal diensten werken op zondagsdienst. Opvorderingen zijn er nauwelijks gebeurd, er zijn goede afspraken gemaakt met onze vakbondsafgevaardigden om de dienstverlening maximaal te verzekeren”, aldus Kevin Mollet. “De directie heeft begrip voor de actie. De signalen zijn voor de overheid bedoeld, niet voor de ziekenhuisdirectie.”

Volgens vakbondsafgevaardigde Nico Coulier van de christelijke vakbond LBC trekken morgen een 100-tal personeelsleden van het AZ Damiaan naar de nationale actiedag in Brussel. De staking wordt aangekondigd op tv-schermen in de hal en met vlaggen aan de ingang van het ziekenhuis. (HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier