Staking laat zich voelen bij NMBS, andere diensten ondervinden minder hinder

Het treinverkeer in het station van Brugge lag helemaal plat. Sommige toeristen hoopten tevergeefs dat er toch nog een trein zou vertrekken. © MVN
Redactie KW

De hinder door de stakingsacties van de socialistische vakbond ACOD blijven in West-Vlaanderen vrij beperkt.

Het treinverkeer in onze provincie is zoals aangekondigd ernstig verstoord. Amper 5 procent van de treinen in België rijdt en bij de NMBS was niemand bereikbaar om commentaar of uitleg te verschaffen over de situatie in West-Vlaanderen. Als je vandaag van plan was een trein te nemen, zoek je dus best voor een andere oplossing.

De storingen bij de Lijn in West-Vlaanderen situeren zich vooral in het noorden van de provincie, aldus Inge Debruyne, woordvoerster van De Lijn West-Vlaanderen. “In het noorden van de provincie en dan vooral in de regio Brugge en Oostende, is de hinder het grootst. Zo rijdt slechts 1 op de 5 bussen op het stadsnet van Brugge en 1 op de 3 in Oostende. Ook op de streeklijnen is er hinder, daar rijdt slechts een derde van alle bussen.”

In het zuiden van de provincie is de situatie iets rooskleuriger. “In Roeselare en Ieper is de dienstverlening vrijwel normaal. In deze regio’s gaan er blijkbaar minder mensen aan het staken.” Verder garandeert De Lijn West-Vlaanderen 40 procent van alle ritten bij de kusttram en twee derde van alle belbussen. “Ik raad de mensen aan onze kanalen raad te plegen”, besluit Inge Debruyne. “We hebben een aparte website opgericht (verstoring.delijn.be) waar bijkomende hinder regelmatig geüpdatet wordt.”

Brieven en pakjes bij bpost

Ook de brief- en pakjesverdeling bij bpost ondervindt hinder van de staking. “Het landschap in West-Vlaanderen is erg versnipperd,” klinkt het bij de algemene klantendienst. “Sommige postkantoren zjin voltallig, bij andere is er dan weer niemand aanwezig. In de meeste gevallen is de situatie verstoord, maar wordt de dienstverlening gewaarborgd. Dat betekent dat brieven en/of pakketjes toch worden uitgereikt, maar dat we geen uur kunnen garanderen. Sommige routes zijn dan weer niet gewaarborgd, dus kan het zijn dat je vandaag helemaal niets in de bus krijgt. Mensen contacteren best onze klantendienst om te weten of de route in hun woonplaats al dan niet gewaarborgd wordt. De plaatselijke postkantoren geven aan ons door welke diensten er al dan niet verzekerd zijn, en zo kunnen wij meedelen welke dienstverlening al dan niet verstoord is.”

Alles rustig in de gevangenis

De gevangenis van Brugge kan vandaag rekenen op extra steun van de politie en civiele bescherming. “Zo’n 30 procent van ons personeel kwam vandaag niet opdagen”, klinkt het bij de algemene directie. “Daarom hebben we hulp ingeroepen van de politie en civiele bescherming. De activiteiten vandaag zijn heel beperkt: er is geen wandeling, sport, bezoek of telefoon voor de geïnterneerden. Enkel de etenbedeling wordt gegarandeerd. We hebben de situatie wel onder controle en ook de geïnterneerden houden zich rustig. Er is dus geen reden tot paniek.”

In de gevangenis van Ieper loopt het zo’n vaart niet. “Wij zijn natuurlijk een kleinere instelling en ondervinden bijgevolg niet zo veel last”, klinkt het bij de directie. “Deze ochtend lukte het zonder politiebijstand, vanmiddag kan de situatie misschien nog veranderen. Bij de administratie en algemene diensten staakt niemand, bij het personeel slechts een miniem percentage. De wandeling, etenbedeling en douche wordt gegarandeerd, een bezoek krijgen of telefoontjes plegen hebben we vandaag wel geschrapt. We hebben alles onder controle en de geïnterneerden houden zich rustig. Hier is dus ook geen reden tot paniek.”

(BD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier