Stadsfestival Wervik 2050 beleeft orgelpunt met reuzenhuwelijk

Op de grensbrug huwden de Wervikse reus Sos de Blauwer met zijn zwangere verloofde Turelute uit Wervicq-sud. © LVW
Redactie KW

Wervik en Wervicq-Sud bestaan 2050 jaar en dat werd afgelopen weekend gevierd met een volksfeest. Er werden kosten noch moeite gespaard.

De lat lag bijzonder hoog, want de organisatie mikte op 10.000 bezoekers en dat aantal werd niet gehaald. Er was zondagnamiddag veel volk, maar het was niet over de koppen lopen. Het was onder de loden zon veel te warm. Bovendien keken veel mensen op televisie naar de huldiging van de Rode Duivels. In het midden op de brug traden de reuzen Turlute uit Wervicq-Sud en Sos den Blauwer uit Wervik in het huwelijk. Turlute is zwanger.

Daarnaast deden 25 Frans-Belgische koppels uit of met roots in Wervik en Wervicq-Sud op de Vrijdagmarkt op een podium naast de Sint-Medarduskerk hun huwelijk opnieuw. Ze kregen een nieuw trouwboekje.

Frans-Belgische koppels konden hun trouwbeloften hernieuwen.
Frans-Belgische koppels konden hun trouwbeloften hernieuwen.© LVW

Er was ook een streekproductenmarkt. Sommige plaatselijke ondernemers stonden voor de eerste keer op zo’n streekproductenmarkt, zoals Wim Mahieu met kersen en Wijndomein Ravenstein. Een blikvanger was de Wervikse Witn. Hobbybrouwerij ‘t Brouwerskot uit Kruiseke stelde daarmee een nieuw themabier samen.

Tongeren is de oudste stad van ons land, Wervik heeft de oudste nederzetting. Belgische en Franse re-enactmentgroepen brachten in de twee gemeenten de Romeinse, middeleeuwse en Napoleontische geschiedenis en het verhaal van de Eerste en Tweede Wereldoorlog in beeld.

Om een beeld te geven van de toch wel rijke geschiedenis, werd in vijf grote luiken gewerkt. Op het jaagpad langs de Leie was er het kunstparcours KapSul tot aan het Nationaal Tabaksmuseum.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier