Stadsbestuur Wervik gaat voor nieuw zwembad

Het Ter Leie-zwembad in Wervik is grotendeels versleten. De milieuvergunning vervalt in 2021. © Stad Wervik
Redactie KW

Het staat zo goed als vast dat er in Wervik een nagelnieuw zwembad komt. De milieuvergunning voor het huidige zwembad Ter Leie loopt af in 2021. “Omwille van de hoogoplopende kosten door het betonrot heeft renoveren totaal geen zin meer”, aldus burgemeester Youro Casier (SP.A).

Het zwembad Ter Leie dateert al van 1980 en kampt al jaren met betonrot. De herstelling daarvan kostte de stad al bakken geld. Omwille van de veiligheid hangen er nu netten in het zwembad zodat er geen betonbrokken naar beneden kunnen vallen. “Qua locaties voor een nieuwbouw, zijn er een aantal opties. Zoals naast de sporthal De Pionier of elders op het stadsdomein Oosthove. We zijn realistisch en gaan niet voor een zwembad met toeters en bellen. Dat is er nu al in Menen, recent in Poperinge en in de toekomst in Wevelgem en Kortrijk. We kiezen voor een zwembad met de focus op het school- en baantjeszwemmen”, klinkt het bij het bestuur.

“Sluiten we ons zwembad en kiezen we niet voor een nieuwbouw, dan kunnen onze scholen nergens elders terecht. Bijvoorbeeld in het naburige Menen zijn er hiervoor geen uren meer vrij. In de eindtermen van het onderwijs staat dat leerlingen op het einde van het zesde leerjaar moeten kunnen zwemmen.”

Het exploitatieverlies van het zwembad Ter Leie per jaar bedraagt 500.000 euro. Vorig jaar waren er 70.000 bezoekers. De stad gaf de intercommunale Leiedal eerder opdracht over het zwembad een haalbaarheidsstudie uit te voeren. Volgend jaar moet het allemaal definitief zijn. Rest uiteraard de financiering want het wordt voor de stad financieel een zware dobber om dat zelf te realiseren. “Een formule als een Publiek Private Samenwerking (PPS) is een optie.”

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier