Stadsbestuur Brugge moet ontslagen directeur job teruggeven

Het stedelijk conservatorium. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Gunter Carlier neemt op 1 februari de functie van directeur van het stedelijk conservatorium weer op. De Kamer van Beroep voor het gesubsidieerd officieel onderwijs vernietigde het ontslag dat de stad aan zijn vastbenoemde directeur gaf. “Ik ben nu oprecht bezorgd over de toekomst van het conservatorium”, reageert onderwijsschepen Pablo Annys (SP.A).

De samenwerking met Gunter Carlier werd op de laatste dag van vorig schooljaar met onmiddellijke ingang stopgezet. Met als officiële reden: een vertrouwensbreuk. Gunter Carlier nam een advocaat onder de arm. De voorbije maanden stelde het stadsbestuur herhaalde keren een fikse ontslagvergoeding voor, maar daar ging de ontslagen directeur niet op in. Deze week circuleerden onder het lerarenkorps fantasierijke cijfers met vijf nullen.

Gunter Carlier trok met succes naar de Kamer van Beroep voor het gesubsidieerd officieel onderwijs. Deze kamer vernietigde al op 20 november 2017 de beslissing van het Brugs stadsbestuur. De gevolgen hiervan kwamen pas deze week aan het licht.

Grote uitdaging

Onderwijsschepen Pablo Annys bracht eerder deze week het lerarenkorps op de hoogte: “Vanaf 1 februari zal Gunter Carlier opnieuw de functie van directeur van het stedelijk conservatorium Brugge opnemen, dit ingevolge de beslissing van de Kamer van Beroep voor het gesubsidieerd officieel onderwijs. Mark Lambrecht en Michael Vancraeynest, die de jongste zes maanden die functie hebben waargenomen, nemen vanaf 1 februari hun ambt als leraar terug op.”

Onderwijsschepen Pablo Annys.
Onderwijsschepen Pablo Annys.© TVH

Aan onze krant wou Pablo Annys enkel nog het volgende kwijt: “Ik ben oprecht bezorgd over de toekomst van het conservatorium.” De grote uitdaging voor Gunter Carlier is om alle leerkrachten opnieuw op één lijn te krijgen en voor zijn beleid te winnen. Al dient vermeld dat inmiddels ook enkele van zijn rabiate tegenstanders niet langer les geven in het Brugs conservatorium.

Grote steen

Het minste wat men van Gunter Carlier kan zeggen, is dat hij in vier jaar directeurschap een grote steen gegooid heeft in het meer waarop het bootje van het stedelijk conservatorium dobberde. Die dichterlijke beeldspraak kwam van de directeur zelf, toen hij vastbenoemd werd en in september 2015 door ons geïnterviewd werd.

Gunter Carliers beleid veroorzaakte commotie bij een aantal leraars van het conservatorium en ouders van leerlingen. Zijn plannen om voor de optie samenspel de examens af te schaffen, zorgden voor ongenoegen. De manier waarop hij die wijziging in het examenreglement doordrukte, werd niet door alle leerkrachten geapprecieerd. Zij voelden zich buitenspel gezet en laakten het gebrek aan inspraak, omdat die beslissing tegen de zin van een aantal muziekleraars genomen werd.

Gunter Carlier: “Alleen als iedereen zich positief opstelt, kunnen we alle betrokkenen weer op één lijn krijgen”

Een malcontente leraar stuurde al in het najaar van 2014 een anonieme brief naar de toenmalige onderwijsschepen Frank Vandevoorde. De affaire werd onderzocht, maar Gunter Carlier kreeg de steun van het stadsbestuur. Als blijk van vertrouwen werd hij in de zomer van 2015 vastbenoemd. Gunter Carlier deed de weerstand af als protest van tegenwerkers die niet openstonden voor vernieuwing.

Hervormingen

Eenmaal vastbenoemd voelde hij zich gesterkt om zijn hervormingen door te voeren. Het nieuwe evaluatiesysteem werd in het schooljaar 2015-2016 ingevoerd. Niet alleen voor samenspel, ook voor dans en woordkunst. Maar de kritiek op zijn beleid zwol aan. De sfeer raakte verziekt, de school kreeg twee clans. Wie tegenwerkte, werd naar verluidt gepest. Het ziekteverzuim onder de leerkrachten nam toe.

Toen Gunter Carlier er niet in slaagde om de achteruitgang van het stedelijk conservatorium, dat al ingezet was onder zijn voorganger Wilfried Deroo, een halt toe te roepen, greep de nieuwe onderwijsschepen Pablo Annys in. Vorig schooljaar telde de school nog amper 1.676 leerlingen, terwijl het er in 2014 nog 2.082 waren. Vooral de dansafdeling kreeg zware klappen: in vier jaar tijd daalde het aantal leerlingen van 370 naar 160.

Gunter Carlier.
Gunter Carlier.© a-TVH

Gunter Carlier is overigens een getalenteerd muzikant: hij is trombonist bij Anima Eterna Brugge en het Orchestre des Champs Elysées. Vooraleer in 2013 aan de slag te gaan in het Brugs conservatorium eerst als tijdelijke opvolger van Wilfried Deroo was hij acht jaar lang directeur in de Akademie voor Muzische Kunsten in Meise.

Rekenen op medewerking

“Ik wil de draad van mijn beleid als conservatoriumdirecteur, waar ik al vier jaar aan gewerkt heb, weer opnemen”, reageert Gunter Carlier.

Zijn advocaat trok met succes naar de Kamer van Beroep voor het gesubsidieerd officieel onderwijs, die het ontslag van de vastbenoemde directeur door de stad Brugge vernietigde. Een blaam voor het stadsbestuur; dat volgens deze Kamer onterecht en zonder voldoende motivatie de samenwerking met het schoolhoofd eind juni met onmiddellijke ingang stopzette.

“Uiteraard neem ik mijn functie begin volgende maand weer op en ga ik opnieuw aan de slag in mijn functie, aangezien ik in 2015 door de stad vastbenoemd werd”, stelt Gunter Carlier. “Ik wens mijn beleid van de voorbije jaren voort te zetten en reken hiervoor uitdrukkelijk op de medewerking van iedereen. Met iedereen bedoel ik niet alleen mijn personeelsleden en leerkrachten, maar ook het Brugs stadsbestuur. Het is van groot belang voor de toekomst van het conservatorium dat iedereen zijn verantwoordelijkheid opneemt. Het is natuurlijk een grote uitdaging om alle actoren op één lijn te krijgen, dat kan pas als iedereen hieraan meewerkt en zich positief opstelt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier