Stadenaar Christof Swaenepoel leende ogen aan Kevin De Bruyne

Christof Swaenepoel samen met het beeldje dat hij voor Kevin De Bruyne maakte. (Foto JCR)
Redactie KW

Een Stadenaar met een verstandelijke beperking was twee jaar geleden voor een stukje te zien in de overbekende reclamecampagne met voetballer Kevin De Bruyne rond de Special Olympics. De Bruyne werd in die campagne voorgesteld als sportman met het Syndroom van Down. De ogen van De Bruyne waren echter niet de zijne, maar die van de Stadense sporter Christof Swaenepoel.

Christof dankte nu de Rode Duivel twee jaar na datum omwille van zijn inzet voor de Special Olympics met een zelfgemaakt beeld. De Bruyne gooide prompt een foto van zichzelf met het beeld op de sociale media. Tafeltennisser Christof Swaenepoel (44), een jongen met Down, won twee jaar geleden in Antwerpen goud op de Europese zomerspelen van de Special Olympics, een sportevenement bedoeld voor atleten met een verstandelijke beperking. Christof is ook ambassadeur voor het tafeltennis bij de Special Olympics en trok twee jaar geleden in die hoedanigheid naar het sportcentrum van toptafeltennisser Jean-Michel Saive, Stoffels grote voorbeeld, voor een fotosessie.

Special Olympics

“Saive voerde immers samen met atlete Kim Gevaert en Manchester Cityvoetballer Kevin De Bruyne campagne voor de Special Olympics”, vertelt Stoffels mama Christin Depoorter, “Wat het doel van die fotosessie was, begrepen we eerst niet goed. Tot ik op een bepaald moment op het nieuws een item zag rond Kevin De Bruyne die afgebeeld was als persoon met het Syndroom van Down. Onder de foto stond de tekst ‘Verdient De Bruyne nu minder supporters?’. Als mama herkende ik meteen de blauwe kijkers van mijn jongen.”

Later bleek dat de ogen van Christof voor dezelfde campagne ook gebruikt werden voor de foto van tafeltennisser Jean-Michel Saive, De campagne met Saive werd evenwel vooral in het Franstalige landsgedeelte gevoerd.

“Christof woont nog bij ons in Staden maar verblijft tijdens de week in ‘De Branding’ in Kuurne, een home dat ondersteuning biedt aan mensen met een beperking”, gaat Christine verder. “Hij werkt daar gedurende drie dagen ook in het krea-atelier waar hij tekent, maar vooral bezig is met beeldende kunst. Zijn specialiteit is het maken van bowls, maar hij maakt ook beeldjes uit klei waar hij zijn gevoel probeert in te leggen. Zo had hij op de fotosessie ter gelegenheid van de Special Olympics als bedankje voor Jean-Michel Saive een beeldje mee dat hij zelf gemaakt had. Een beeld waar Jean-Michel overigens heel gelukkig mee leek.”

“Na de reclamecampagne wou Christof op die manier ook Kevin De Bruyne bedanken voor zijn inzet voor de Special Olympics. Hij vatte het idee op om een beeldje te maken dat Kevin voorstelde. Aan dergelijk beeldje is er voor hem echt maanden intens werk. Nadat het beeld af is, moet het drogen. Daarna wordt het gebakken en gekleurd en dient het nog een keer gebakken te worden.”

“Christof wou het beeldje zelf overhandigen toen we recent uitgenodigd waren in het trainingscentrum van de Rode Duivels in Tubeke in het kader van Play Unified, een nieuwe campagne van Special Olympics om het samen sporten van atleten met en zonder verstandelijke beperking aan te moedigen. De Rode Duivels werden in het kader van de campagne door Special Olympics voetballers uitgenodigd om in Tubeke samen een match te spelen. Door omstandigheden konden we evenwel niet op de uitnodiging ingaan.”

Foto op Facebook

“Toen ik via Facebook liet weten hoe jammer Stoffel dat vond, kreeg ik meteen reactie. Via LDV United en Special Olympics kwam het verhaal uiteindelijk bij Patrick De Koster, de manager van Kevin De Bruyne, terecht. Die bleek bereid om het beeldje en Stoffels dankwoordje mee naar Manchester te nemen. Het beeldje werd op zaterdag bij ons afgehaald. Zondagavond prijkte er al een foto op de Facebookpagina van Kevin waarop hij het beeldje krijgt van zijn manager.

Kevin bedankt Christof op Facebook ook voor het beeld. Christof is met het gebaar van Kevin uiteraard in de wolken, maar koestert nog één grote droom. Hij zou de Rode Duivel graag eens in het echt ontmoeten. Mijn echtgenoot en ik beseffen dat dit een heel moeilijke opgave wordt, maar Stoffel droomt verder en hopelijk wordt zijn droom ook ooit werkelijkheid.” (BCH)

Stadenaar Christof Swaenepoel leende ogen aan Kevin De Bruyne

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier