Staden krijgt Save-label voor inspanningen verkeersveiligheid

(Foto JCR) © (Foto JCR)
Redactie KW

De gemeente Staden ontving het Save-label voor de inzet voor verkeersveiligheid. Het label werd uitgereikt nabij de vrije basisschool in Oostnieuwkerke waar de gemeente in samenspraak met de school een fietsstraat inrichtte.

Lotgenotenorganisatie Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK) zet zich in om het aantal zware verkeersongevallen bij kinderen en jongeren drastisch te doen dalen. Om dit te verwezenlijken betrekt OVK de steden en gemeenten bij haar strijd voor meer verkeersveiligheid. Daarvoor werd in 2011 het Save-charter Steden & Gemeenten ontwikkeld. “Op die manier spoort men steden en gemeenten aan om een beter en veiliger mobiliteitsbeleid te voeren”, legt schepen van Mobiliteit Nikolaas Bourgeois (N-VA) uit. Het Save-charter bestaat uit zeven doelstellingen die een grotere veiligheid beogen voor elke weggebruiker en voor jongeren en kinderen in het bijzonder.

Op 24 juni 2016 ondertekende de gemeente Staden het Save-charter. Hiermee ging ze het engagement aan te werken aan een Save-actieplan verkeerveiligheid gestoeld op de zeven Save-doelstellingen. De gemeente Staden krijgt nu als 59ste gemeente het Save-label omdat ze hun Save-actiejaren succesvol hebben afgerond.

Prioriteiten

“De uitreiking van het Save-label is voor de gemeente een grote waarde. Verkeersveiligheid is één van de grootste prioriteiten. Het Save-charter was een concrete vertaling van deze prioriteit. Het engagement dat we in 2016 aangingen diende de inspanningen die al geleverd werden op vlak van verkeersveiligheid te bekrachtigen. Anderzijds moest het ons ook bewust maken van de extra aandacht en inzet die noodzakelijk is”, aldus Bourgeois.

Sinds de ondertekening in 2016 realiseerde de gemeente Staden op vlak van verkeersveiligheid verschillende zaken. “Zo zetten we in op fiets- en wandelverbindingen door de bestaande trage wegen aan te duiden met borden en ook de heropwaardering van enkele daarvan. Hierdoor kan elke voetganger en fietser er gebruik van maken”, aldus de schepen. Ook bij de uitvoering van het masterplan ‘openbare verlichting’ werden heel wat inspanningen geleverd om het wegdek leesbaarder te maken. Zo werd reflecterende folie aangebracht op verkeerspalen en dienen wegmarkeringen in onder andere Stadenreke en in de Ieperstraat de veiligheid te verhogen.

“Straffe staf gaf elke leerling enkele preventietips mee”

“We kochten ook drie smileyborden aan. Wanneer de automobilisten die zien, beseffen ze dat ze rekening moeten houden met hun snelheid.” Ook nabij scholen werd de veiligheid verhoogd. In de Filip Van Arteveldestraat in Westrozebeke werd een kiss-and-ride-zone voorzien in de nabijheid van de school. In Oostnieuwkerke werd beslist om voor- en na schooldagen een schoolstraat in te richten. “Met de preventiecampagne ‘Straffe Staf’ trokken we het schooljaar 2017-2018 op gang. Straffe Staf werd in het straatbeeld gebracht en gaf elke leerling met een gadget en postkaart enkele preventietips mee.”

Het Stadense gemeentebestuur wil ook in de toekomst nog volop inzetten op verkeersveiligheid. “We zijn bijzonder verheugd dat we na onze inspanningen het Save-label mogen ontvangen. We moeten echter waakzaam zijn. We roepen ook de chauffeurs op om altijd veiligheid hoog in het vaandel te dragen.” (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier