Stad Roeselare promoot installatie gevelbankjes

© (Foto SB)
Marlies Maddens
Marlies Maddens Freelance reporter

Na de tegeltuintjes maken de bankjes #VANRSL hun intrede. Via de stad kun je nu, voor een prikje, een gevelbankje aanvragen. Zo wil stad Roeselare het contact met de buren stimuleren.

Samenzitten met de buren, kijken naar de passage in de straat en gezellig praten over de dagdagelijkse dingen. Deze traditie is hier en daar nog bij de oudere generatie en in andere culturen zichtbaar. Bij de jongere generatie blijft het echter achterwege.

“En dat terwijl een goed contact met de buren zoveel kan betekenen”, zegt schepen Henk Kindt. En dus onderneemt de stad actie. Wie ook droomt van meer contact met de buren en een koffie in de zon, kan daarom nu een bankje bestellen. “Inwoners van Roeselare kunnen het bankje voor 88 euro bestellen en laten installeren aan hun voorgevel.”

De stad werkt ervoor samen met het bedrijf Gevelbank en Halte R. Er worden twee stijlvolle stalen driehoeken aan de gevel bevestigd. Bij goed weer klap je de driehoeken open en leg je er de bijgeleverde plank op. Je kunt het bankje dus uitklappen gelijk wanneer jij het wil gebruiken. Wanneer je de bank niet gebruikt, klap je de driehoeken dicht en kunnen ze dienst doen als anker voor je fietsslot. “Zo krijg je alle voordelen van een bankje voor de deur, zoals zon, gezelligheid, extra ruimte… zonder de mogelijke bezwaren van een permanente bank, zoals vrije doorgang op het voetpad en nachtlawaai. Je hebt een bank wanneer je gezellig voor je deur wil zitten en de bank verdwijnt terug wanneer het in de straat rustig hoort te zijn.”

Bij de stad zien ze enkel voordelen. “Je buren kennen, zorgt ervoor dat de stap om hulp te vragen kleiner wordt. Een oogje in het zeil houden terwijl je op reis bent? De planten water geven? Oudere mensen helpen bij de boodschappen?” Een bankje aanvragen doe je via de website www.buurten.roeselare.be.

Dit kan tot en met 15 april. De banken worden ten laatste tegen 25 mei, Dag van de Buren, geïnstalleerd. (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier