Stad levert geen bouwvergunning af voor insectenkwekerij in Geluwe

Enkele buurtbewoners dienden bezwaar in tegen de komst van de insectenkwekerij. © LVW
Redactie KW

Het bedrijf heeft al een vestiging in Sint-Eloois-Winkel en Meulebeke en wil in de Kleinestraat in Geluwe een nieuwe loods met kweekcellen en een bureel bouwen. De locatie ligt in agrarisch gebied. De aanvrager kan in beroep gaan bij de deputatie in Brugge.

De Kleinestraat bevindt zich voorbij de Artoishoek, tegen de grens van Menen en Dadizele. “Een nieuwbouw middenin het open landschap vinden we daar niet kunnen”, reageert schepen van Ruimtelijke Ordening Bert Verhaeghe (Open Vld). “De aanvrager zou misschien beter uitkijken naar een boerderij die te koop staat wegens ‘geen opvolgers’. Het zou beter zijn eerst die locaties in te vullen.”

Industriële activiteit

Tijdens het openbaar onderzoek werden twaalf bezwaren ingediend. In totaal van 52 personen. Een deel van hen diende een groepsbezwaar in. De nieuwbouw heeft een oppervlakte van 83,32 op 30,21 meter en een hoogte van 8,74 meter. “Negen meter is enorm hoog”, oordeelt de schepen. “We kunnen dat geen landbouwloods meer noemen. We stellen ons ook vragen bij het agrarisch karakter van de activiteit. Dit is geen pure landbouw, maar eerder een industriële activiteit.”

Voedingsmiddel

De aanvrager is de bvba Nusect. Zaakvoerder is Alexander Maroy uit Zwevegem. Hij is van opleiding dierenarts. Maroy nam eerst de insectenkwekerij Nusect in Sint-Eloois Winkel over. Daarna volgde de overname van Topinsect uit Meulebeke. Deze twee firma’s leveren insecten als voedingsmiddel voor de petfood industrie, bijvoorbeeld aan dierenspeciaalzaken en dierentuinen.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier