Stad Kortrijk wil zonnepanelen verhuren aan inwoners

Arne Vandendriessche en Bert Herrewyn. © LOO
Axel Vandenheede

Stad Kortrijk wil op vier stadsgebouwen 10.000 vierkante meter zonnepanelen leggen. Kortrijkzanen die zelf geen dergelijke panelen kunnen leggen, kunnen die huren.

Dat principe heet zonnedelen. In Kuurne gebeurt dat al, het gemeentebestuur sloot daarvoor een overeenkomst af met BeauVent, Kortrijk is dat ook van plan. “De bedoeling is nu dat we 700.000 euro ophalen om die 2.000 zonnepanelen, goed voor 10.000 vierkante meter, te leggen”, stelt schepen van Gebouwen Arne Vandendriessche (Open VLD). “Voor de burger die investeert, is er geen risico: het contract loopt over 15 jaar en na die termijn heeft zij of hij de inleg terugverdiend én een jaarlijks rendement gekregen.”

“Wij garanderen geen vast rendement, want dat verschilt van jaar tot jaar. Maar een rendement van 2 tot 4 procent is meer dan realistisch.” Wie straks dus bijvoorbeeld 2.000 euro investeert in zonnedelen, zal jaarlijks een rendement van 40 tot 80 euro halen, na 15 jaar is dat 600 tot 1.200 euro.

CO²-uitstoot

De elektriciteit die de zonnepanelen zullen opwekken, zal gebruikt worden door de gebouwen waarop de panelen liggen. Die gebouwen zijn Sportcampus Lange Munte, het Erfgoeddepot, Hangar-K en Tranzit/Depart. “Dat zijn gebouwen die veel elektriciteit verbruiken. Het Erfgoeddepot, bijvoorbeeld, moet voortdurend gekoeld worden. Stad Kortrijk zal die elektriciteit gebruiken en met het geld dat we zo uitsparen zullen we de investeerders een rendement waarborgen.”

Op Lange Munte liggen nu al zonnepanelen.
Op Lange Munte liggen nu al zonnepanelen.© LOO

“Belangrijk is niet alleen dat we door dit initiatief de CO²-uitstoot met 91 ton per jaar kunnen doen dalen, de inwoners van Kortrijk zullen daartoe zelf kunnen bijdragen”, vervolgt schepen van Leefmilieu Bert Herrewyn (SP.A).

Het dossier zonnedelen komt volgende week maandag op de gemeenteraad. Het stadsbestuur zal daarna aanbesteden en hoopt in mei een partner te hebben gevonden voor de levering, plaatsing en onderhoud van de zonnepanelen. In september zou de 10.000 vierkante meter zonnepanelen dan in gebruik moeten zijn. Op termijn hoopt stad Kortrijk het zonnedelen verder uit te bouwen. Investeren kan vanaf 25 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier