Stad Kortrijk steunt Unicef voor werking in Zuid-Soedan

© BELGA
Redactie KW

Meer dan de helft van de kinderen in Zuid-Soedan lijdt onder het aanhoudende conflict in hun land. Ondervoeding, ziektes, geweld, geen of gebrekkige onderwijsmogelijkheden en rekruteringscampagnes als kindsoldaat zijn al te vaak hun deel. Stad Kortrijk wil Unicef, die aanwezig is in de regio, ondersteunen en maatk 2.500 euro vrij voor de kinderen daar.

Kinderrechtenorganisatie Unicef komt in zijn rapport ‘Childhood under Attack’ met onthutsende cijfers: 3 miljoen kinderen hebben ernstige voedselonzekerheid, 2,4 miljoen kinderen moeten hun eigen huis ontvluchten en 2 miljoen kinderen gaan niet naar school. Meer dan 19.000 kinderen zijn gerekruteerd als kindsoldaat en al meer dan 2.300 kinderen zijn gedood of verwond sinds het conflict in december 2013 begon. “Jaren van onzekerheid en onrust hebben een ‘duizelingwekkende impact op kinderen'”, stelt het rapport.

Unicef, dat in Zuid-Soedan de kinderen de nodige ondersteuning probeert te bieden, trekt aan de alarmbel. Leila Pakkala, regiodirecteur van Unicef: ‘Geen enkel kind zou deze verschrikkingen en ontberingen ooit mogen meemaken. En toch maken de kinderen in Zuid-Soedan ze dagelijks mee.’ Sinds de start van het conflict zorgt Unicef voor levensreddende hulp voor kinderen over het hele land. Behandeling van ondervoeding voor meer dan 600.000 kinderen, vaccinatie tegen de mazelen voor meer dan 3,3 miljoen kinderen, voorzien van basis hulpverlening voor meer dan 3,6 miljoen kinderen en ondersteuning van de toegang tot drinkbaar water voor meer dan 1,8 miljoen mensen.

De organisatie maakt melding van een fondsentekort van 120 miljoen euro. “Stad Kortrijk toont zich solidair met de slachtoffers en maakt ?2.500 vrij uit haar budget voor noodhulp voor de steun aan Unicef in Zuid-Soedan”, klinkt het bij schepen van Jeugd en Noord-Zuid Bert Herrewyn (SP.A).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier