Stad Kortrijk lanceert op 31 maart nieuw renovatiepremiestelsel

GF
Redactie KW

Op maandag 31 maart lanceert stad Kortrijk de campagne ‘Kortrijk, alles in huis’. Het gaat om een nieuw premiebeleid met renovatiebegeleiding.

Kortrijk is volgens studies de meest betaalbare centrumstad en wil dat blijven. Een probleem hierbij is wel dat de stad een verouderd patrimonium heeft: ruim één op drie woningen is ouder dan 70 jaar. Daarom lanceert het stadsbestuur vanaf 31 maart een nieuwe renovatiepremiestelsel, waarvoor in vier jaar 5 miljoen euro is voorzien, of 1,25 miljoen euro per jaar. In het stelsel zijn er vijf krachtlijnen opgenomen: Kortrijk, klimaatstad; CO-veilige stad; wie mee bouwt aan de stad, wordt beloond; de nu-of-nooitpremie; renovatiebegeleiding (aan huis).

“We werken aan een klimaatstad”, aldus Wout Maddens (Open VLD), schepen van Wonen en Bouwen. “Daarom is bijvoorbeeld een goed geïsoleerd dak belangrijk. In aanvulling met andere premies voorzien we voor eigenaars van huizen ouder dan 25 jaar een premie van 12,5 euro per vierkante meter of maximaal 600 euro.” Ook in de kosten voor groendaken en hemelwaterputten wil de stad tussenkomen. Schepen van Leefmilieu Bert Herrewyn (SP.A): “Een groendak biedt veel voordelen: het is duurzamer, is insectenvriendelijk… Voor zowel (ver)nieuwbouw als renovatie kan iemand tot 500 euro premies krijgen. Iemand die op eigen initiatief een hemelwaterput van minstens 5.000 liter laat plaatsen, kan eveneens een premie van 500 euro aanvragen.”

Containertaks

Ook de CO-premie bedraagt maximaal 500 euro. Hierbij geldt dat de woning ouder moet zijn dan 25 jaar. Wout Maddens: “In 2013 voerde de brandweer 11 interventies uit die te maken hadden met CO-vergiftiging, ook wel de sluipende moordenaar genoemd. Dat aantal willen we drastisch verminderen en de premie kan daar de aanzet toe zijn.” Wat betreft het meebouwen aan de stad, gaat het over de containertaks die goedkoper wordt. Wie nu een container of stelling gebruikt bij renovatiewerken, moet een taks betalen voor de inname van het openbaar domein. Die kan oplopen tot 180 euro per week. Stad Kortrijk bekijkt samen met Parko in welke mate die taks verminderd kan worden. “Tegen 31 maart zullen we deze aanpassing niet doorvoeren. We wachten tot deze kwestie geïntegreerd kan worden in het digitale loket.”

Nu of nooit

De nu-of-nooit-premie dan. In de vorige legislatuur bestond dit soort premie ook al en toen ontstond er commotie toen plots het geld op leek. “Voor alle duidelijkheid: alle premies zijn met terugwerkende kracht betaald geweest”, aldus nog schepen Wout Maddens. “Van 2009 tot 2012 liep de nu-of-nooit-premie in de buurt Pluimstraat-Slachthuisstraat en er werden er 79 uitbetaald. Sinds juni 2012 is Overleie aan de beurt en nu al werden 54 premies uitbetaald. Welke buurt er daarna in aanmerking komen, weten we niet. Laat ons eerst Overleie aanpakken.”

Een vijfde pijler van het nieuwe renovatiepremiestelsel zijn de renovatiebegeleiders. Kortrijk heeft er drie: Lieven Vandevyver, Luc Despiegelaere en Jan Gryspeerdt. Ze worden bijgestaan door de medewerkers van de woonbalie. “Iedereen met verbouwplannen heeft wel vragen. Hoe maak je de begroting op? Waarvoor heb je een architect of een bouwvergunning nodig? Welke premies kan ik aanvragen? Enzovoort. De renovatiebegeleiders kunnen daarop antwoorden. Het interessant voor de Kortrijkzaan is bovendien dat ze ook aan huis komen. Wel is het zo dat iedereen met zijn plannen moet komen vooraleer de renovatiewerken starten.” (AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier