Stad Kortrijk geeft negatief advies voor windmolens in Bellegem

Redactie KW

Het Kortrijkse stadsbestuur stuurt een negatief advies naar de deputatie wat betreft de bouw van drie windturbines in Bellegem.

Het bedrijf Yard Energy Development diende in juni een aanvraag in om een windpark te bouwen langs de A17 te Kortrijk, bestaande uit 3 windturbines met een capaciteit van 2,0 tot 2,5 MW elk en een tiphoogte van maximaal 150 meter. Op het einde van het openbaar onderzoek gaf het comité Behoud van de open ruimte een collectief bezwaarschrift af, ondertekend door 1156 personen. Daarnaast werden nog 23 individuele bezwaren ingediend, ondertekend door 35 personen. “Hieruit is een grote ongerustheid gebleken bij de omwonenden omtrent de plaatsing van windturbines nabij diverse bestaande woningen en de mogelijke hinder die deze windturbines kunnen teweegbrengen”, laat de stad weten. “Uit onderzoek blijkt dat er voor een aantal woningen sprake zou zijn van geluidshinder. Bovendien zouden een aantal schaduwgevoelige objecten (woningen en serres) slagschaduw ondervinden, dit meer dan de 8 uur per jaar slagschaduw die in de omzendbrief hieromtrent als maximumgrens wordt gesteld.”

Wat ook meespeelt, is dat de windturbines in dit dossier geen duidelijke ruimtelijke eenheid vormen. Schepen van Ruimtelijke Ordening Wout Maddens (Open VLD): “Een dergelijke willekeurige opstelling in het mooie open landschap van het zuiden van Kortrijk beschouwen wij als een onaanvaardbare visuele vervuiling van een landschappelijk waardevol gebied.”

Geen windturbines in Bellegem-Rollegem

Intussen streeft de provincie de inplanting en uitbouw van windturbineparken na. In de beleidsvisie van de deputatie van 24 april 2008 wordt het regionaal stedelijk gebied Kortrijk aangeduid als zoekzone voor dergelijke windturbineparken. In 2009 werd door de deputatie de ontwerpbeleidsvisie ‘Ruimte voor windturbineprojecten in West-Vlaanderen’ goedgekeurd. De deputatie keurde nog geen definitieve beleidsvisie goed. Het beleidskader voor windturbines zal nadien als specifiek beleidskader worden geïntegreerd, maar wel is zeker dat in dit beleidskader de zone Bellegem-Rollegem niet expliciet werd opgenomen als zoekzone waar de inplanting van windturbines mogelijk is. Schepen van Leefmilieu Bert Herrewyn (SP.A): “Het interfluvium, de regio Zuid-Kortrijk dus, wordt uitgesloten voor inplanting van windturbines. De aanvraag voldoet bijgevolg niet aan de omzendbrief en past niet binnen de regionale of provinciale visies voor de inplanting van windturbines. Dat kunnen wij niet positief adviseren.” Andere bedrijven die van plan zijn een aanvraag voor Bellegem of Rollegem in te dienen voor de bouw van een windturbine(park), weten meteen waar ze aan toe zijn. (AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier