Stad koopt het Tabakscentrum voor 376.000 euro

Redactie KW

De kogel is door de kerk: de stad gaat het Tabakscentrum naast het Nationaal Tabaksmuseum in de Koestraat aankopen.


Dat bevestigt burgemeester Youro Casier (SP.A). Dankzij de goede onderhandelingen van schepen van Financiën Belinda Beauprez (N-VA) is de prijs gedaald naar 376.000 euro. De prijs bedroeg aanvankelijk 650.000 euro.

Het Tabakscentrum is eigendom van de Interprofessionele voor Belgische Tabak (Inbeltab) en dateert van 1989. In het centrum zijn de kantoren van het tabakssyndicaat gevestigd en vindt jaarlijks de keuring van de tabaksoogst plaats. Door de jaren heen is het aantal tabaksplanters evenwel fors verminderd en is de job van secretaris van het tabakssyndicaat maar een halftijdse job meer. In de gloriejaren waren er destijds in heel het land liefst vierhonderd tabakstelers waarvan de meeste in onze provincie. Nu zijn het er nog amper 55. De site is drieduizend vierkante meter groot.

“Bevoorrechte partner”

“We kregen als bevoorrechte partner de eerste kans tot aankoop”, aldus de burgemeester. “Het gaat om een degelijk gebouw. Met onder meer ook een vergaderzaal en ruime burelen. Er is achteraan ook een ruime opslagplaats. Er zijn extra middelen voorzien om nu te kunnen overgaan tot de aankoop. Het geld staat geboekt in een budgetwijziging die dinsdag wordt besproken op de gemeenteraad.”

“Het is de bedoeling om het stadsarchief daar te centraliseren. Dat archief is nu verspreid over maar liefst elf verschillende locaties. Waarvan sommige niet publiek toegankelijk zijn. Of sommige moeilijk zoals in het gemeentehuis in Geluwe waar er geen lift is.”

“Het is de bedoeling dat onze Erfgoedmedewerkster Katrijn Decuypere daar haar bureel zou krijgen”, zegt Youro Casier. “Waar nu de jaarlijkse keuring van de tabak plaatsvindt, zouden we een leeszaal voorzien voor wie het archief komt raadplegen. De mooie vergaderzaal zouden we voor verschillende zaken kunnen gebruiken en eventueel ter beschikking stellen van verenigingen.”

(EDB)