Stad Harelbeke verbiedt wensballonnen

Redactie KW

Tijdens de eindejaarsperiode worden best geen wensballonnen opgelaten in Harelbeke omdat dit verboden is. De stad raadt ook aan om erg voorzichtig te zijn met vuurwerk.


Op basis van artikel 88 van de Algemene Politieverordening is het oplaten van wensballonnen verboden in Harelbeke. Naast het brandgevaar voor gebouwen en bomen zijn de wensballonnen ook gevaarlijk voor het vliegverkeer. Binnen een straal van 15 kilometer van een (zweef-)vliegveld, in dit geval Wevelgem, mogen geen wensballonnen opgelaten worden. Iedereen die een wensballon oplaat is te allen tijde verantwoordelijk en aansprakelijk bij mogelijke schade, ongevallen, lichamelijk letsel of eventueel overlijden. “Ons advies luidt dan ook: hou het voor iedereen veilig en laat tijdens de eindejaarsperiode geen wensballonnen op”, luidt het op de website.

De stad raadt ook aan om erg voorzichtig te zijn met vuurwerk. “Voor de eindejaarsfeesten ligt er opnieuw vuurwerk in de etalages. Net zoals vele andere consumenten ga je er misschien kopen om het af te steken. Let op voor het gevaar: vuurwerk is geen speelgoed, het is een explosief. Geen sprake van dus om bij om het even wie om het even wat te kopen en om het om het even hoe te gebruiken”, aldus het advies. “De FOD Economie heeft een brochure gepubliceerd om u te informeren over de wetgeving die van toepassing is op feestvuurwerk en over de veiligheidsmaatregelen die u best volgt opdat het feest dat u voorbereidt geen drama zou worden.”

(PVH-GF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier