Stad en brandweer hameren op gebruik van rookmelders na appartementsbranden in Tielt

De aanwezigen leerden hoe ze moeten omgaan met brand. © TVR
Redactie KW

Naar aanleiding van de brand op 5 april in een appartement op het Stationsplein besliste het stadsbestuur en de brandweer van Tielt om de buurtbewoners te informeren over de gevaren van brand. De infoavond stond vooral in teken van brandpreventie.

De eigenaar van het appartement in de residentie Delvaux op het Stationsplein kwam langs en sprak over hoe hij de brand ervaarde. Zo zei Jochen dat hij na een avondje stappen met zijn vrienden thuiskwam en nog zin had om een frietje te eten. Hij zette zijn frietketel aan en is daarna in slaap gevallen. Toen hij wakker werd, merkte hij dat de frietketel en dampkamp al vuur gevat hadden. Toen hij de frietketel op de grond wou zetten, raakte hij ernstig verbrand aan de handen. Ook een vochtige doek bleek niet genoeg om het branden te stoppen. Nadien werden de buren verwittigd en de alarmdiensten gealarmeerd.

Rookmelders

Sergeant-majoor Frederick Callens gaf wat uitleg over hoe hij als eerste met twee collega’s naar boven ging, de brand bluste en hoe het verdere verloop van de interventie verliep. Majoor Lieven Rijckaert gaf wat uitleg over de verschillende soorten branden, de brandblusmiddelen, het vluchtplan… Na de uiteenzetting werd met een filmpje aangetoond dat frietketelbranden niet geblust mogen worden met water. Ook het belang van een rookmelder werd uitgelegd door sergeant Pascal Dehullu. Om af te sluiten bood de burgemeester de aanwezigen nog een drankje aan.

(TVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier