Stad Brugge op zoek naar naam voor nieuw beurs- en congresgebouw

© (Foto Davy Coghe)
Redactie KW

Zoals het er nu naar uitziet nemen na de Meifoor de eerste voorbereidende werken van de nutsmaatschappijen een aanvang. Als er geen bezwaren worden ingediend tot 35 dagen na de vergunning, kunnen de eigenlijke werken starten na het bouwverlof. “We maken de stap van een donkere doos naar een performante open ruimte”, zegt Bart Canfyn.

Op een infomarkt in de Sint-Godelieveabdij, gelegen aan de Boeveriestraat 41, konden omwonenden en geïnteresseerden zaterdag terecht voor toelichting en vragen over de bouw van het nieuwe beurs- en congresgebouw en de omgevingsaanleg. De stad Brugge maakt immers van de gelegenheid gebruik om de aanpalende straten heraan te leggen.

Het nieuwe beurs- en congresgebouw komt op de plaats waar zich bijna zestig jaar lang de oude Beurshal bevond. Die werd in juli 2017 gesloopt. Met 4.500 m² zal eenzelfde oppervlakte bebouwd worden. Na een Europese aanbesteding duidde een vakjury het ontwerp van het bureau rond de Portugese architect Souto de Moura als winnaar aan. De realisatie ervan gebeurt samen met het Antwerpse architectuurbureau META en de Brusselse aannemer CFE.

Ten opzichte van de vroegere situatie verschuift het nieuwe beurs- en congresgebouw richting Maagdenstraat. Aan de kant van de Zwijnstraat zal iedereen kunnen bijpraten op een ontmoetingsplein. Er komen congresfaciliteiten voor in totaal 528 personen, een ruime foyer, tien vergaderruimtes én een restaurant in de nok van het gebouw. Er wordt ook in een ondergrondse parking voor 125 personenwagens voorzien voor gebruikers en buurtbewoners. Tevens krijgt Brugge er 250 fietsstallingen bij. “Het nieuwe gebouw wordt opgetrokken volgens het BEN-principe”, zegt Bart Canfyn, die voornoemde winnende combinatie samenbracht. “Het zal dus Bijna Energie Neutraal zijn. Op het oranjegroene dag komen er zonnepanelen. Die willen we financieren via een systeem van burgerparticipatie.”

Het hele project zal 40 miljoen euro kosten. Toch zou het de Bruggelingen niets mogen kosten, want de bouw wordt gefinancierd met de toeristentaks. Die brengt sinds 2015 jaarlijks 3,6 miljoen euro op, wat betekent dat er tegen 2020 al achttien miljoen euro op tafel moet liggen. De resterende 22 miljoen euro worden geleend, maar die lening zal de daarop volgende jaren afbetaald worden met de toeristentaks. De kans is ook reëel dat de stad zes à acht miljoen euro aan btw kan recupereren.

“We hopen in juni 2021 het nieuwe beurs- en congresgebouw in gebruik te kunnen nemen”, duimt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). “Ik ben er trouwens van overtuigd dat dit gebouw een opwaardering zal betekenen voor de hele buurt, niet het minst voor de handel en wandel in de Smedenstraat.”

Na de slechte ervaring met de erfpacht voor de site Oud Sint-Jan besloot de stad eerder om het beurs- en congresgebouw zelf uit te baten. “Als je met een private partner in zee gaat, kun je geen invloed uitoefenen op de prijszetting”, zegt De fauw. “Daarom gaan we een autonoom gemeentebedrijf oprichten. Onze dienst gebouwen kan instaan voor het beheer van het gebouw. Meeting in Brugge kan de vragen behandelen om congressen te organiseren en voor de baliewerking kunnen we samenwerken met het Concertgebouw.” Het openbaar onderzoek voor het nieuwe beurs- en congresgebouw loopt nog tot woensdag 10 april.

Stad Brugge op zoek naar naam voor nieuw beurs- en congresgebouw
© (Foto Davy Coghe)

Op de tentoonstelling over het nieuwe beurs- en congresgebouw in de Sint-Godelieveabdij konden bezoekers ook een maquette van de toekomstige site bekijken. Deze expositie verhuist volgende maand naar Mijn Brugge, gelegen aan de Frank Van Ackerpromenade 2, nabij het station.

(svv)

Voor verdere informatie kun je terecht op het telefoonnummer 050 44 80 00, de website beurssite.brugge.be of het e-mailadres info@brugge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier