Stad Brugge moet schadevergoeding betalen aan koppel dat bijna verdronk in tunnel

Karim Beldjilali is tevreden met het vonnis. © AFr
Redactie KW

De stad Brugge moet van de rechter een schadevergoeding betalen aan een koppel dat tijdens een hevige stortbui met zijn wagen kopje onder ging in een ondergelopen spoorwegtunnel en bijna verdronk. “Deze uitspraak is een hele opluchting. Hopelijk wordt er nu iets gedaan aan de situatie in die tunnel”, zegt slachtoffer Karim Beldjilali.

Op 22 juni 2016 ontsnapten Karim Beldjilali (45) en zijn echtgenote Marissa Servan Castro (48) uit de Bareelstraat in Brugge op het nippertje aan de verdrinkingsdood. Marissa moest ‘s anderendaags haar rijexamen afleggen en wou samen met Karim nog eens langs het examencentrum passeren. Omstreeks tien uur ‘s avonds sloegen de twee met hun BMW de Kolvestraat in. De regen viel op dat moment met bakken uit de lucht en in de ondergelopen spoorwegtunnel zakte hun wagen plotseling volledig weg in het water. De auto vulde zich razendsnel met water en Karim, die aan het stuur zat, kon zichzelf nog net bevrijden. Vervolgens kon hij samen met een passant ook zijn vrouw uit de wagen sleuren en het volgende moment verdween de BMW volledig onder water. Marissa werd onderkoeld afgevoerd naar het ziekenhuis en de BMW bleek total loss.

Karim en Marissa lieten het daar niet bij en daagden het Brugse stadsbestuur, waterzuiveringsbedrijf Aquafin en rioolbeheerder Farys voor de rechter. “Op de beelden van de dashcam is duidelijk te zien hoe mijn cliënten plots in een muur van water terechtkwamen“, stelde hun advocaat Joris Van Maele. “Door enkele defecte pompen was die plas abnormaal diep en het was trouwens lang niet de eerste keer dat die tunnel onder water liep. In 2012 was er zelfs al een vonnis over een gelijkaardig incident in 2010”.

Hopelijk komen er nu maatregelen in die tunnel zodat dit nooit meer kan gebeuren

De stad Brugge, Aquafin en Farys wasten hun handen echter in onschuld en verwezen naar het rijgedrag van Karim dat volgens hen niet aangepast was aan de hevige regenval. De advocaat van de stad stelde bovendien dat er door de uitzonderlijke weersomstandigheden sprake was van overmacht. Maar volgens de rechter is dat niet bewezen. “Het regende hevig, maar dat was op zich geen uitzonderlijk fenomeen”, stelde ze in haar vonnis. “Bovendien was de regen helemaal niet de enige oorzaak van de situatie. Drie pompen van de stad werkten niet en het is nergens aangetoond dat dit defect het gevolg was van de zware regenval.”

Snelheid niet aangepast

De rechter stelde de stad Brugge voor twee derden aansprakelijk is voor het ongeval. De stad moet aan Karim en zijn vrouw een schadevergoeding betalen van 3.867 euro. Het koppel had 7.000 euro gevraagd. Aquafin en Farys dragen volgens de rechter geen verantwoordelijkheid voor het ongeval en ontspringen de dans. Karim werd voor een derde aansprakelijk gesteld omdat hij volgens de rechter zijn snelheid onvoldoende had aangepast aan de situatie. “Daar kan ik mee leven”, stelt Karim. “Voor mij is het belangrijkste dat de rechter erkent dat stad Brugge mee verantwoordelijkheid draagt voor het ongeval. Hopelijk komen er nu maatregelen in die tunnel zodat dit nooit meer kan gebeuren.” Pieter Coucke, de advocaat van stad Brugge, beraadt zich over een eventueel beroep.

AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier