Stad Brugge laat airco bovenop openbaar toilet in centrum opnieuw weghalen

Redactie KW

De ventilator was niet voorzien in het oorspronkelijke plan en zorgde meteen voor scherpe reacties.

Zelden bracht een toilet zoveel commotie teweeg als bij het nieuwe toilettencomplex in de Brugse Kuipersstraat. Al sinds de plaatsing enkele weken geleden regende het bakken kritiek en lacherige opmerkingen. Begin deze week kreeg de zaak nog een extra dimensie toen er plots een grote ventilator op het dak van de installatie verscheen. Meteen volgde een stroom aan reacties op sociale media, waarin enig sarcasme niet vreemd was. Ook fractieleider Mercedes Van Volcem (Open VLD) is scherp voor het stadsbestuur. Haar partij spreekt al langer over ‘het gedrocht van de Kuipersstraat’. “Niemand mag in Brugge een ventilator openlijk op een dak zetten en niemand mag een plat dak installeren in de binnenstad. Maar de stad kennelijk wel”, stelt ze. Volgens schepen van openbare werken Philip Pierins (sp.a) is er bij de plaatsing van de airco iets fout gelopen bij de communicatie met de leverancier.

Verwijderen

“Om duidelijk te zijn: het gaat wel degelijk om een airconditioning en niet om een afzuigsysteem”, zegt schepen Pierins. “Maar het was helemaal niet afgesproken dat die zou geïnstalleerd worden. Bij het plaatsen van het toilet was een airconditioning een bijkomende optie. We hebben er toen voor gekozen om dat voorlopig niet te doen. Die airco moet er dan ook zo snel mogelijk weer af.” En dat was tegen woensdagmiddag ook effectief gebeurd.

Ondanks de aanhoudende kritiek gelooft Philip Pierins rotsvast in het potentieel van het toilet in de Kuipersstraat. “Geloof me: het toilet zal ongelofelijk veel gebruikt worden. Niet alleen hebben vrouwen nu een openbaar toilet in de uitgaansbuurt, ook de mannen krijgen extra mogelijkheden. Uiteraard zal alles tijdig geëvalueerd worden, maar ik geloof dat het toilet een succes zal worden.”

Fractieleider Mercedes Van Volcem hekelt vooral de volgens haar lelijke constructie. “Het is een schande voor een werelderfgoedstad als Brugge. Het stadsbestuur mag rood van schaamte aanlopen”, vindt Van Volcem. “Ook de locatie is slecht gekozen. Een van de strijdpunten van het stadsbestuur was om de Kuipersstraat aantrekkelijker te maken. Dit is zeker geen verbetering.”

Inkijk

Normaal gezien moest het toilet dinsdag officieel in gebruik genomen worden. Dat bleek nog niet het geval. “Pas als alles volledig gebruiksklaar is, zullen we het toilet in gebruik nemen. Een concrete datum kleef ik daar momenteel niet op”, zegt schepen Philip Pierins. Enkele bezorgde passanten wezen ons er gisteren op dat een bankje aan het toilet wel heel ongelukkig staat geplaatst. “Als iemand op de bank zit terwijl je als man staat te plassen, hebben ze toch wel een serieuze inkijk. Wat discretie was toch aangenaam geweest”, zeggen ze. Ook daar wordt volgens schepen Philip Pierins (sp.a) aan een oplossing gewerkt.

(MM – Foto MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier