Spiekpietjes verstoppen zich in Fort Napoleon

Burgemeester Johan Vande Lanotte ging zich in het gezelschap van Peter Craeymeersch, Vincent Drouard, Pieter Hens (allen Toerisme Oostende) en Martine Vanhooren (Herita) alvast vergewissen of de locatie helemaal klaar is om De Spiekpietjes te ontvangen © RL
Redactie KW

Van 31 oktober tot en met 6 december huizen in het Fort Napoleon wezentjes die wel kleine broertjes van Zwarte Piet lijken.

Het zijn de Spiekpietjes: hulpjes van Sinterklaas die in het najaar de wereld rondtrekken om ongemerkt de kinderen gade te slaan. Zo komen ze te weten wie flink is of een beetje ondeugend. Die informatie geven ze door aan de Sint…

Toerisme Oostende en de Vlaamse erfgoedmaatschappij Herita nodigden hen uit voor een tijdelijk verblijf in Fort Napoleon. Daar kan iedereen met hen nader kennismaken, al moet je wel een beetje moeite doen, want De Spiekpietjes – een hersenspinsel van schrijfster Thaïs Vanderheyden – staan niet zomaar open en bloot op de bezoekers te wachten. Je ontdekt ze tijdens een wandeling doorheen het fort, waarbij een Sinterklaas-expo en een audio-verhaal het zoeken wat makkelijker maken.

Tijdens de herfstvakantie kan je elke dag tussen 10 en 17 uur naar De Spiekpietjes; daarna enkel de woensdagnamiddag, en op zaterdag en zondag. Kinderen van 0 tot 6 jaar mogen gratis naar binnen, die van 6 tot 12 betalen 4 euro en volwassen 8 euro. (Rio)