Spektakel in het luchtruim

Redactie KW

“Met 12 Pitts-toestellen die in formatie boven Moorsele vlogen, hadden we een primeur voor België vast. Het wordt nog even uitzoeken of het ook een Europese primeur is.” Brecht Lievrouw wijst er ons op dat de Opendeur en Fly In Moorsele Memorial Roland Nuytten een succes geworden is.

Vliegclub Moorsele is een vzw die de sportluchtvaart wil promoten. De club stelt infrastructuur en toestellen ter beschikking en organiseert daarnaast ook opleidingen door ervaren instructeurs. Vijf jaar geleden organiseerde de vzw voor het laatst een opendeurdag. “We wilden de buurtbewoners maar ook iedereen die van luchtvaart houdt tonen waarmee we bezig zijn”, geeft Brecht Lievrouw mee. Hij is een van de organisatoren van de Opendeur & Fly In. “We hebben er heel bewust voor gekozen om het dit jaar opnieuw te doen… Het is meteen een eerbetoon aan Roland Nuytten die jarenlang voorzitter was van de club en die vorig jaar vrij plots gestorven is.”

Spektakel in het luchtruim

De belangstelling voor de Opendeur en Fly In was ook dit jaar vrij groot. “We hadden de parking voor de vliegtuigen serieus groter gemaakt dan bij de vorige editie… Op zaterdag waren er ook maar twee plaatsen meer vrij.” Aan de opendeurdag werkte ook het Paracentrum Vlaanderen mee. De hele middag door konden de bezoekers een duosprong maken. Geert Vandendriessche en Ria Vanhoutte uit Beveren-Leie waren niet van om zich aan een duosprong te wagen maar wilden gewoon genieten van de vliegtuigen. “Het is ondertussen vijf jaar geleden dat er hier een opendeurdag was. We vinden zoiets wel de moeite… Het is ook mooi weer en dan maakt het nog leuker.” Zowel op zaterdag als op zondag was er een demonstratie door de Seaking reddingshelikopter. “Die demonstratie was echt wel de moeite waard… Heel wat mensen zijn speciaal voor die oefening naar Moorsele gekomen.” Brecht Lievrouw die zelf lijnpiloot is, was het meest onder de indruk van de Pitts-formatie. “We hadden een oproep gelanceerd om met zoveel mogelijk Pitts-vliegtuigen naar het vliegveld te komen… Uiteindelijk waren ze met twaalf die in formatie naar Moorsele gekomen zijn. Negen zijn hier ook geland, drie zijn doorgevlogen naar Wevelgem. Dat was iets unieks voor België… Zelfs misschien voor Europa maar dat moeten we nog uitzoeken.”

(CR – foto’s CR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier