“Soms van het ene kortverblijf naar het andere”

Yolande Verstraete (84) stond een zestal maanden op de wachtlijst voor ze een kamer kreeg in Huize Maria Troost Veurne. (Foto MVO) © Myriam Van den Putte
Redactie KW

Er komen veel nieuwe assistentiewoningen bij. “In de regio komen er in de volgende jaren zeker 800 plaatsen extra”, zegt Koen Declerck, directeur van het wzc Maria Troost in Veurne. “Maar ouderen kunnen soms om diverse redenen niet in een assistentiewoning verblijven en scoren onvoldoende hoog om in een wzc opgenomen te worden. Dit leidt soms tot dramatische situaties waarbij ouderen via het ziekenhuis naar revalidatie gestuurd worden en van het ene kortverblijf naar het andere moeten.”

Lees alle artikels over dit onderwerp in ons Dossier rusthuizen

Yolande Verstraete (84 jaar) stond een zestal maanden op de wachtlijst. Zij belandde na een crisis in het ziekenhuis en werd via de sociale dienst van AZ West in samenspraak met de familie op de wachtlijst geplaatst. Omdat er geen vrije plaatsen waren en zij nog nood had aan meer gespecialiseerde revalidatie werd zij overgebracht naar het Koningin Elisabeth Instituut Oostduinkerke, waarmee het ziekenhuis en het wzc een functioneel samenwerkingsverband hebben. Uiteindelijk werd Yolande opgenomen in wzc Huize Maria Troost omdat haar profiel paste in de opnamevisie van de instelling en omdat haar zorgbehoefte van die aard was dat een opname in een assistentiewoning niet mogelijk was of van te korte duur zou zijn.

Prijskaartje

Koen Declerck, directeur wzc Maria Troost Veurne, legt uit waarom er recent veel nieuwe assistentiewoningen bijkomen. “Meer senioren? Dan gaan we maar massaal woonzorgcentra bouwen, denkt u? Neen, de overheid reguleert het aantal plaatsen ‘rusthuis’. Naast de dagprijs die de bewoner wordt aangerekend, hangt er immers nog een prijskaartje aan de zorg die voorlopig nog gefinancierd wordt door het Riziv en in bepaalde gevallen kan een beroep worden gedaan op een subsidiëring van de infrastructuur. Vanzelfsprekend dat de overheid deze kost wil beheersen.”

Belangrijk voor ons is dat niemand in de kou blijft

“Enige tijd geleden heeft de overheid de programmatie voor de groepen van assistentiewoningen – de zogenaamde serviceflats – opgeheven”, gaat Koen Declerck verder. “Hiervoor is er al een hele tijd geen bouwsubsidie meer, noch een tegemoetkoming in de beperkte zorg. Het gevolg is een massale toename van groepen van assistentiewoningen. In de regio komen er in de volgende jaren zeker 800 plaatsen extra.”

draaglijke druk

“Het woonzorgnetwerk Maria Troost baat al van in 1995 wooneenheden uit, namelijk Suytcapell e”, aldus Koen Declerck. “De kleinschaligheid van het woonzorgnetwerk noopte de vereniging tot deze stap. Daarna volgde Soror Nigra en Sint-Andries in Diksmuide. Ook de bouw van dagverzorgingscentrum Tagaste zorgde voor een uitbreiding van de waaier aan dienstverlening. Dit maakt de druk op de wachtlijsten draaglijk. Immers, niet alle ingeschreven senioren beantwoorden aan het juiste profiel. Een wzc moet een minimum aan zorgwaarde halen. Ouderen die onvoldoende hoog scoren, kunnen wij doorsturen naar ons dagverzorgingscentrum en naar onze groepen van assistentiewoningen. Bijkomend voordeel aan dit traject is dat senioren die meer zorgbehoevend worden, voorrang krijgen bij opname in het wzc, uiteraard in samenspraak met de betrokkene en de familie. De rangorde van inschrijving op de wachtlijst is dus secundair aan een aantal andere, meer relevante factoren. Belangrijk voor ons is dat niemand in de kou blijft staan en dat wij op vrije basis alternatieven kunnen aanbieden.”

“Toch merkten wij nog altijd een hiaat”, merkt Koen Declerck op. “Ouderen kunnen soms om diverse redenen niet meer thuis of in een assistentiewoning verblijven maar scoren onvoldoende hoog om in een wzc opgenomen te worden. Dit leidt soms tot dramatische situaties waarbij ouderen via het ziekenhuis naar revalidatie gestuurd worden en van het ene kortverblijf naar het andere moeten reizen.”

“Hiervoor werden recent de zorgflats Kastanjedal opgericht naast het woonzorgcentrum. Het grote verschil met een assistentiewoning is dat hier dag en nacht permanentie verzekerd is, dat mensen kunnen opteren voor maaltijden met of zonder begeleiding. Als de nood aan zorg stijgt, kan opnieuw een transfer naar een wzc en kan die persoon gemakkelijker toelating krijgen.”

(MVO)