Sofie wint Cera-award voor bijzonder zitmeubel

Redactie KW

Sofie Havegeer heeft een Cera-award gewonnen met haar masterproef. Ze ontwierp een bijzonder zitmeubel voor De Lovie, een centrum voor begeleiding van mensen met een verstandelijke handicap.

“Ik heb vorig jaar tijdens mijn studie industrieel ingenieur – industrieel ontwerp als masterproef een zitmeubel gemaakt voor De Lovie. Mijn meubel is bijzonder omdat het de mogelijkheid biedt aan personen met een verstandelijke handicap en een ernstige gedragsproblematiek om op een veilige manier tot rust te komen. Dergelijke stoel bestond al, maar bleek niet voldoende. De stoel was onvoldoende huiselijk, de bewoner kon zelf het slot openen en was moeilijk verplaatsbaar. Kortom, totaal niet gebruiksvriendelijk en bovendien oogde de stoel ook niet mooi. Om de problemen van de huidige stoel te kunnen begrijpen, liep ik stage bij de Lovie in een leefgroep voor jongeren met een verstandelijke handicap en gedrags- en emotionele stoornissen”, gaat ze verder.

Uiteindelijk heeft ze een prototype ontwikkeld dat dan gebruikt kon worden in de leefgroep zelf. In de aanloop naar de ontwikkeling ervan is ze contact blijven houden met de begeleiders en heeft ze hen voortdurend om feedback gevraagd.

Cera-award

“Dat ik die award gewonnen heb is wel mooi meegenomen, bovendien zijn ze bij De Lovie nu echt bezig om het prototype verder uit te werken om later meerdere exemplaren te hebben. Op die manier wordt de theorie echt in de praktijk gebracht”, aldus Sofie. (TDD)