Sofie en Bart van De Kroone even terug uit Tenerife voor geboorte van eerste kleinkind

Op de foto Sofie Vandesompele en Bart Vandevivere die vorige jaar Kuurne vaarwel zegden om hun horecadroom die ze hadden waar te maken op het eiland Tenerife. © BRU
Redactie KW

Negen maanden geleden verlieten Sofie Vandesompele en Bart Vandevivere Kuurne om op het Spaanse eiland Tenerife een nieuwe uitdaging aan te gaan. Maar de geboorte van hun eerste kleinkind lokte de vroegere uitbaters van café De Kroone terug. Voor even… “Want eens je de smaak te pakken hebt, wil je er nooit meer weg”, klinkt het.

Het was weer wennen aan de Belgische drukte voor Sofie Vandesompele en Bart Vandevivere. Negen maanden geleden lieten ze Kuurne voor wat het was en trokken ze richting Tenerife om er een horecazaak te openen. Spijt van die ingrijpende beslissing hebben ze nog geen seconde gehad. Nadat ze café De Kroone op het marktplein hadden overgelaten, pakten ze hun koffers en vlogen naar Tenerife om er op de zeedijk van Playa Fañabé Adeje een café-restaurant te openen. Na een heftig én succesvol jaar – met zowel op kerstavond als oudejaarsavond een volgeboekt restaurant – waren Bart en Sofie even terug in het land om de geboorte van hun eerste kleinkind niet te missen.

Drukke levensstijl

“Ja, het was weer even wennen aan het klimaat en aan het jachtige leven dat de Belgen leiden”, lacht een ontspannen Sofie. “Dat grijze weer zijn wij natuurlijk niet meer gewend. Ook de drukke levensstijl viel ons enorm op, want op Tenerife gaat het er een stuk kalmer aan toe! En hoewel we er meer en meer van overtuigd zijn dat de beslissing die we vorig jaar namen, de enige juiste was, is er één ding dat we ontzettend missen op Tenerife en dat zijn onze kinderen, familie, vrienden en klanten van De Kroone”, bekent Sofie.

“Behalve Belgische bieren serveren we ook op en top Belgisch vlees”

Toen Bart en Sofie vorig jaar op Tenerife arriveerden, moesten ze wennen aan de cultuur van de plaatselijke bevolking, maar de zon, de zee en vooral het permanente vakantiegevoel maakten veel goed. “Chapo doet het uitstekend. In ons café-restaurant serveren we de Belgische keuken, maar dan op zijn Spaans“, verduidelijkt Sofie, die achter het fornuis staat. “Behalve onze Belgische bieren serveren we ook op en top Belgisch vlees: we kopen het aan bij een Belgische slager die runderen uit België importeert om ze dan te laten grazen op zijn bananenplantage. Het populairste gerecht op de kaart is onze préparé; die valt bij onze klanten enorm in de smaak! Ons cliënteel bestaat voor zeventig procent uit Belgen, vooral mensen uit Kuurne en de omliggende steden en gemeenten. De overige dertig procent zijn Nederlanders en Engelsen die houden van de Belgische keuken”, aldus Sofie.

Vliegende start

“Onze zaak nam een vliegende start en dus zagen we ons al snel genoodzaakt om een personeelslid in dienst te nemen”, vervolgt Sofie Vandesompele. “Al moet ik daar meteen aan toevoegen, dat de sociale lasten in Spanje een stuk lager zijn dan in België…”

Op de foto Sofie Vandesompele en Bart Vandevivere samen met de kleine Léon.
Op de foto Sofie Vandesompele en Bart Vandevivere samen met de kleine Léon.© BRU

Maar Chapo was de voorbije twee weken uitzonderlijk gesloten. De reden was simpel: dochter Charlotte was hoogzwanger en Bart en Sofie wilden voor geen geld van de wereld de geboorte van hun eerste kleinkind missen. Op vrijdag 19 januari was het zo ver en konden mamie en papie Tenerife Léon, de kleinste telg van de familie, eindelijk in hun armen sluiten.

“Eén ding missen we wel: onze familie, vrienden en klanten van De Kroone”

Over het antwoord op de vraag of ze ooit nog naar België terugkeren om hier de draad weer op te nemen, hoeven Sofie Vandesompele en Bart Vandevivere niet lang na te denken. “Eens je de smaak van Tenerife te pakken hebt, wil je er nooit meer weg”, lacht Sofie. “Elke dag zon, zee en strand, wat moet een mens nog meer hebben? Ondanks de lange werkdagen in Chapo hebben we een permanent vakantiegevoel en dat is zalig! Intussen leerden we op Tenerife al veel Belgen kennen die net hetzelfde deden als wij: daar een eigen zaak beginnen… Bij de opstart van ons café-restaurant hebben we veel hulp gekregen van iemand die de streek heel goed kent. Daardoor is alles vlot verlopen”, besluit Sofie.

Wanneer u dit leest, zijn de trotse grootouders van Léon na een deugddoende maar drukke vakantie – met ontelbare afspraakjes met vrienden, kennissen en familie – al weer terug aan het werk in hun Chapo. (BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier