Sociale kruidenier in Oostende opent in najaar 2016

Het voormalige fietsatelier van het Sociaal Huis wordt omgebouwd tot sociale kruidenier en inloopcentrum. Op de foto v.l.n.r. architect Alexander Verbeke van Felix & Partners, voorzitter van het Sociaal Huis Vanessa Vens, architect Gina Felix van Felix & Partners en secretaris van het Sociaal Huis Guy-Paul Libin. (Foto HH)
Redactie KW

Het Sociaal Huis investeert 1 miljoen euro om het voormalige fietsatelier in de Torhoutsesteenweg 291 om te vormen tot sociale kruidenier met ontmoetingsruimte, leerkeuken, burelen en polyvalente ruimtes.

De sociale kruidenier omvat een winkel en een ontmoetingsruimte. Die ontmoetingsruimte zal beheerd worden door het Sociaal Huis en het CAW Noord-West-Vlaanderen, dat het bestaande inloopcentrum in de Sint-Sebastiaanstraat naar deze locatie verhuist.

Aansluitend op de ontmoetingsruimte komt de eigenlijke sociale kruidenier. Het is een winkel die kwaliteitsvolle voedings-, onderhouds- en verzorgingsproducten aanbiedt aan mensen in armoede. “Je zal alleen bij de sociale kruidenier kunnen winkelen als je doorverwezen werd door het Sociaal Huis, het CAW of een andere sociale dienst”, legt voorzitter van het Sociaal Huis Vanessa Vens uit. “We hebben nog niet beslist wie voor een toegangsbewijs in aanmerking komt. De prijzen bij de sociale kruidenier liggen onder de marktprijs van de supermarkten, zodat de totale waarde van het gevulde winkelkarretje hoger is.”

Leskeuken

In het grote pand aan de Torhoutsesteenweg was vroeger een meubelzaak gevestigd en de laatste jaren het fietsatelier van het Sociaal Huis, dat sinds kort naar de Marconistraat is verhuisd. “Op de gelijkvloerse verdieping komen de ontmoetingsruimte en de sociale kruidenier, maar ook douches en sanitair en een wassalon. Mensen zullen daar tegen goedkope prijzen gebruik van kunnen maken”, aldus Vanessa Vens.

“Op de eerste verdieping voorzien we een polyvalente ruimte, een leskeuken en enkele spreekruimtes, die door het Sociaal Huis, het CAW of het straathoekwerk gebruikt kunnen worden. In de leskeuken kunnen kooklessen of groepskookmomenten plaatsvinden. Op de tweede verdieping komen een personeelsruimte, een landschapsbureau en nog een polyvalente ruimte. Alles moet apart afsluitbaar en inzetbaar zijn.”

“In september organiseren we een infomoment voor handelaars uit de buurt, buurtbewoners en vrijwilligers”, vertelt Vanessa Vens. “In januari 2016 start de renovatie, die tegen de zomer klaar moet zijn. In het najaar 2016 willen we het nieuwe complex openen. We investeren hier in totaal om en bij het miljoen euro.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier