Sociale Huisvestingsmaatschappij De Mandel is de beste van Vlaanderen

X © GF
Jos Remaut

Die conclusie kunnen we trekken na de bekendmaking van het visitatierapport van De Mandel. Op bijna honderd visitaties in heel Vlaanderen is het de eerste keer dat een sociale huisvestingsmaatschappij op alle beoordelingspunten minstens een ‘goed’ krijgt.

Dat vertelt een zichtbaar trotse voorzitterDaniël Vanpoucke, die er nog aan toevoegt dat er zelfs op vijf punten een ‘uitstekend’ op zijn rapport staat : voor de realisatie van nieuwe sociale huurwoningen, voor het betrekken van de bewonersgroepen bij haar sociale huurprojecten, voor het werken aan de evolutie naar een echte woonmaatschappij (door bijvoorbeeld ook sociale leningen aan te bieden), voor het snel en duidelijk informeren van beleidsinstanties en andere organisaties, en… voor het goede financiële plan dat De Mandel kan voorleggen. “Vooral dat laatste stemt ons bijzonder gelukkig”, zegt ondervoorzitter Geert Depondt, “want in 2012 zat het nog niet zo snor met onze liquiditeitspositie. Ondertussen is daar hard aangewerkt, en de financiële vooruitzichten zijn prima op vandaag.”

Het resultaat van het boekjaar 2015 bedraagt bijna 1,857 miljoen euro, en De Mandel staat overigens op nummer 9 in de Trends top 100 van de West-Vlaamse investeerders.

De visitatie van de sociale huisvestingen, die door de Vlaamse overheid georganiseerd wordt, gebeurt heel grondig en aan de resultaten ervan hecht Vlaams minister van wonen Liesbeth Homans een groot belang. “We kregen alvast een felicitatiebrief van de minister“, glundert voorzitter Vanpoucke.

Milieuvriendelijk én prijsbewust

De Mandel is actief in maar liefst 30 van de 64 West-Vlaamse gemeenten, en heeft momenteel 4.636 panden in eigendom. Een aantal dat met de jaren nog stelselmatig verhoogt. “We bouwen ongeveer 200 nieuwe sociale woongelegenheden per jaar (in 2015 waren het er zelfs 233), en doen dit op een erg milieuvriendelijke maar tevens héél prijsbewuste manier”, vat Daniël Vanpoucke samen. “De vraag naar sociale woongelegenheden zal in de komende jaren alleen maar toenemen. Wij willen daar gerust een antwoord op helpen bieden, maar we moeten dan natuurlijk wel de nodige middelen krijgen van de Vlaamse overheid.”

“En we zijn er ook best trots op dat onze huurprijzen tot de laagste behoren in Vlaanderen : gemiddeld 212 euro per maand voor een appartement, 243 euro voor een woning. Heel belangrijk is dat we ook veel investeren in een goede relatie met onze huurders. Zo hebben we bijvoorbeeld al heel wat jaren een huurdersadviesraad. Die we bij van alles en nog wat betrekken en die effectief veel inspraak heeft.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier